Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (25 февруари - 3 март 2013г)

Баба Марта
Ученици раздаваха мартеници от къща на къща в Хасково, и така от врата на врата децата успяха да накарат  хасковлии да се усмихнат за 1 март. Соня Тошева от Сливен за пореден път предостави 600 мартеници за болните от всички отделения на областната болница, а малчугани от Плевен подариха собственоръчно изработени мартенички на лекари и пациенти. Кърджалийските деца сгряха обитателите на Защитеното жилище  в Патица, като им занесоха, освен мартеници, и много други подаръци, а в Русе се проведе кампанията "Здраве  и мечти на децата подари!”, в полза на децата и семействата в риск.
Българи по целия свят се обединяват, за да разпространят първомартенската традиция. За трети пореден път  тази година "Проект Мартеница" отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по  света и у нас - да превърнем древната традиция на мартениците в световна емблема на българското, да  създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране  на празника Първи Март.


3-ти март

 © снимка: Община Вълчи дол / dariknews.bg

По случай националния празник музеите в Русе и Шумен отвориха врати за безплатни посещения, а в Търново се организира музей на открито. Също във Велико Търново гледаха безплатно и аудио-визуиалния спектакъл  "Звук и светлина" на 2-ри и 3-ти март. Във Вълчи дол се направи възстановка на посрещането на руските  освободителни войски в България, а в Симитли се организира празничен поход до връх Кръста, където  руско-турските войски са застигнати от вестта за освобождението. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов предприе лична инициатива по повод националния празник на България и изпрати национален флаг до всички  културни институти, училища и обществени учреждения.
Освен празненства, отново имаше и протести в цялата страна, и отново най-многоброен (и празничен) беше  протеста във Варна.


Новото лице на протестите
Градът, сложил началото на масовите протести в страната – Варна, се превърна в пример за толерантно  отношение между протестиращи и полиция. Служителите на реда там първи свалиха щитовете си в знак на  съпричастност с хората.
Цвете и прегръдка за полицията: „Бях се качила на един парапет да снимам отвисоко и когато видях грозната  картинка, слязох и отидох да махам чорапите от щитовете им. Дойдоха още много хора, които помагаха. Тогава  видях една мъничка усмивка сред кордона – на млада жена полицай. Реших, че тази дама заслужава  по-специално отношение от това да й закачват чорапи по щита и да я замерят с камъни. Купих й роза и отидох на  следващия ден да й я подаря“, разказва Ели. Продължава...


Децата
И в детската градина знаят великите личности от Освобождението, а по големите деца се обявиха против тормоза в училище. Община Сапарева баня ще дава по 300 лв. еднократна помощ за всяко новородено дете, а  пенсионерите от Крушаре организираха благотворителна кампания за родителите на недоносените бебета. Те събраха изплетени от тях детски дрешки и аксесоари.
Двама български ученици са в топ 20 на конкурс Code-In 2012, организиран от Google. Петнадесетгодишният  Александър Иванов и седемнадесетгодишният Владимир Ангелов са едни от 20-те финалисти, участвали в  последното издание на конкурса.


Българите по света
Чудесно представяне на гимнастичките ни в Украйна. Един бронзов медал и куп призови класирания спечелиха  грациите от Мездра в осмия Международен турнир „Златен лъв".
27-годишен Българин е предложен за награждаване в Италия, след като на два пъти рискува живота си заради  други хора, съобщават сайтът на общината на италианския град Козенца и електронното издание "Джорнале ди  Калабрия".
Българинът Любомир Христов, който е част от екипа на филма „Животът на Пи", спечели Оскар. Лентата взе две  статуетки - за най-добра операторска работа и за визуални ефекти. Художникът Любомир Христов е работил  именно по ефектите.
България се представи на петдесетото юбилейно издание на специализираното международно изложение за  селскостопански продукти, напитки и храни - Salon International de L`agriculture в Париж от 23 февруари до 3 март.


Знания, стаж, стипендии и бизнес
Система ще признава неформално придобитите знания, умения и компетентности. Предвижда се валидиране на  знанията, уменията и компетентностите по различни професии, включително издаване на сертификат.  Предварително ще бъдат извършени обучения на консултанти, ще има и информационна кампания.
Една от най-престижните технологични програми в НАСА дава стипендия от 50 000 долара. Програмата  „Singularity University“ организира таз годишното състезание в Централна и Източна Европа и Турция.  Иновативни идеи от региона ще имат възможност да спечелят две стипендии на стойност $50 000 за участие  във водеща технологична програма в изследователския център на НАСА в Силициевата долина, САЩ.
Учениците от професионалните гимназии ще започват да трупат стаж още от 11-и клас и ще получават  възнаграждение за това. Това предвижда проекта за сътрудничество между предприятията и бившите  техникуми, който е публикуван на сайта на образователното министерство. Целта е да се подобри качеството на  образованието в професионалните гимназии. За да натрупат повече практически опит в 11-и клас, учениците ще  ходят само по три дни на училище, а през останалото време ще стажуват в дадено предприятие. Абитуриентите  пък ще учат теория само по два дни в седмицата, а останалите два ще работят във фирми.
Безработни от Варненско започнаха собствен бизнес с европейско финансиране. Предприемачите ще получат  до 20 000 лева безвъзмездна помощ по схемата “Насърчаване стартирането на проекти за развиване на  самостоятелна стопанска дейност”.


Помогни си сам...
Кампания "Да си помогнем сами" стартира в кюстендилското село Граница. По инициатива на кметът Лъчезар  Гергов и местното читалище ще се събират по 3 лв. от жител.
Студентите в Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата вече имат своя архитектурна  работилница. Зад студио "Прожектиране" стоят възпитаници на университета, които сами са ремонтирали помещението, за да го превърнат в арт пространство.


Култура
„Нощно ателие на живо” се проведе в Поморие. Вечерта беше изпълнена с изкуство, творчески идеи, музика и  най-вече рисуване на живо. Тази необичайна художествена проява се осъществи за втори път в Поморие.
Варненски ученици разбиха конкуренцията и спечелиха първото място на ХІV национален фестивал за  ученически театър на испански език. Театралната трупа на учениците Ла Компарса дел Мар Негро към ІV  Езикова гимназия във Варна грабна златото с пиесата Гооооол! на Луис Харакемада Буено.
Известен пианист дари роял на Шабла. Това е поредното благородно дело на Камен Кенов, в чиято визитка е записан големия му принос за развитието на музикалното изкуство и култура. През годините Камен Кенов, който живее и работи в Швейцария, успява да дари на музикалните училища в страната музикални инструменти - над 450 пиана и училищно оборудване, за да могат те да се запазят.„Шабла трябва да бъде издигната до адрес на селище, най-добре развито в културно и музикално отношение”, заяви известният пианист д-р х.к. Камен Кенов.


Здраве
Бургаските лекари спасиха живота на три недоносени бебета, тежащи под един килограм. И трите бебета са  родени през януари, в седмия месец от бременността на своите майки.
В Кърджали ще бъде открит център за незрящи хора, който ще бъде оборудван с необходимата техника за  брайлово обучение и ще има за цел интеграция и рехабилитация на незрящите хора. Ще бъде оказвана и  консултативна помощ.
Над 60 деца със специфични нужди се лекуват с т.нар. хипотерапия (терапевтична езда за деца с увреждания) в  Конна база "Бургас". Заниманията имат благотворен и оздравителен ефект при деца с аутизъм, детска  церебрална парализа и Синдром на Даун.


История/туризъм


Гигантската статуя на Васил Левски ще се издига край границата. Инициативата за построяването на  монументалния комплекс е изцяло частна. Той ще бъде изграден с частни средства върху терен, който бе дарен  от община Свиленград.  Монументът ще се издига край магистрала „Марица”. Цялата конструкция ще бъде с  височина 133 метра и ще надхвърли неколкократно размерите на Христос Спасителя /39, 6 м/ в Бразилия и  Статуята на Свободата /102 м/.
Първата по рода си зъбчата железница у нас ще заработи на историческия хълм Трапезица във В. Търново. Съоръжението ще се изтегля по релси с носещо въже напълно автоматизирано. Кабинката ще бъде климатизирана и ще побира 25 пътника. Изграждането на трасето вече започна и трябва да е готово до месец, но самото съоръжение ще тръгне поне след още 4-5 месеца. Толкова са нужни за неговото производство, доставка и монтаж.
В Кърджали стартира 53-то издание на националния поход на жените туристки, като този път те избраха да покоряват красотите на Източните Родопи в продължение на 4 дни. В похода участват 103 жени от 41 клубове на 31 селища на страната по пешеходен туризъм.


Пролет и птици
На 1 март официално стартира 8-то издание на кампанията „Пролет на живо“, която се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е образователна кампания, чиято цел е да включи повече хора в наблюдаването и проследяването на мигриращите птици. Нашият призив е да вдигнем очи към небето и да посрещнем пролетта с мигриращите птици.
Спасена е двойка неми лебеди, открити в безпомощно състояние край силистренското село Овен, съобщиха от РИОСВ в Русе. За находката са сигнализирали жители на селото. Те приютили немощните птици в стопанския двор, докато институциите се задействат.
-

-