Военна зона в Шри Ланка ще се преобразува в резерват за диви животни

За последните 100 години популацията на дивите слонове в Шри Ланка е намаляла от 15000 на 4000. Сега правителството е решило да вземе мерки и да превърне голяма област от джунглата, която преди това е била арена на действие за Тамилските бунтовници, в резерват за диви животни. Бившата военна зона се простира на 40 000 хектара в Mullaitivu в Северна Шри Ланка и само допреди 18 месеца там са се водили кървави военни действия.

От десетилетия джунглите в Mullaitivu са дом на бунтовниците наречени "Тамилските тигри", които са заложили стотици хиляди сухоземни мини, за да спрат настъплението на правителствените войски. Смята се, че все още има около 1,5 милиона мини, заложени в северната част на страната. Резерватът за диви слонове ще бъде отворен вероятно след около година, защото е необходимо тези сухоземни мини първо да бъдат неутрализирани.

Според експертите слоновете са застрашени от разрушаването на естествената им среда в резултат на изсичането на горите. За да си намират храна животните са принудени да изминават големи разстояния, което ги излага на опасности, защото се оказват в близост до хората и унищожават реколтата им. Вероятно около 200 слона са били убити само за последната 1 година, в резултат на конфликта човек - животно. От местното население също има жертви - около 60 души умират ежегодно от сблъсъци със слоновете.

Резерватът за диви слонове има за цел именно да ограничи движението на слоновете в една определена област, като по този начин да предпази и хората и животните.

Източник: /ВВС/