Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (18-24 февруари 2013г)

Зелени технологии
Български ученици ще премерят сили на международно еко-състезание.  През 2013 г. младите ентусиасти отново ще докажат, че България е  достоен конкурент във финалите на 29-тото издание на Shell Eco-marathon  Европа – ежегодно състезание, в което студенти и ученици се стремят да  изминат най-дълго разстояние с най-малко количество енергия с  конструираните от тях автомобили. Тази година идеите си за енергийно  ефективни автомобили ще представят 3 български отбора – Технически  университет-София, Технически университет–Варна и Професионалната  гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр.  Чепеларе. 


Апостола на Свободата

По повод годишнината от обесването на Васил Левски се проведоха  множество различни чествания в цялата страна. В Бургас младите хора  застанаха един до друг и изписаха името на Апостола с телата си. А в  училището в Пловдив, където Левски е учил през 1863-64г., днешните  ученици го поетоха, като извършиха лъвски скок. В това мероприятие  учениците показват своите знания и умения в областта на математиката,  българския език, историята и природните науки, придобити в училище.  Левски за децата е вдъхновение, което ги кара да се учат по-добре и да  помнят живата идея за свобода.
В Добрич стартира кампания за ученически преписи на най-хубавото от  творчеството на Васил Левски или произведение за него.Учениците ще  препишат в рамките на учебната година освен тефтерчето на Апостола,  също и някои негови писма - до Филип Тотю, до Христо Големия, до  Панайот Хитов, статии на Дякона, излизали в издавания в Браила в.  "Свобода", както и стихотворения, посветени на Апостола и делото му.
В Шумен жива картина пресъздаде основаването на революционен  комитет от Васил Левски, с което се представи възстановка на създаването  на таен комитет от Васил Левски в Дивдядовското училище през 1872 г.
Ултрамаратонец от Кюстендил пробяга 140 км в чест на годишнината от  гибелта на Левски. Освен това всяка година на националния празник 3 март  родолюбивият казанлъчанин бяга с трибагреник в ръка от град Казанлък до  връх Шипка. В чест на войводата Хаджи Димитър и неговите четници той  пробягва разстоянието от града до лобното им място под вр. Бузлуджа  през м. юли, когато се провеждат честванията по повод гибелта на героите.


Добри практики
Възражда се добрата практика на патронажните грижи. Участниците с  проекта се надяват, че ще успеят да въведат тази добра практика, която да  осигури подкрепа за семействата в грижата за малките деца. Патронажните  сестри ще посещават домовете на бременни жени, родилки и деца до три  години за предоставяне на консултации, информация и подкрепа на  семействата за отглеждане на малките деца.
Във Варна ще се правят мартеници в подкрепа за хората с редки болести. Планирани са поредица от събития, целящи да привлекат внимание и  подкрепа към проблемите на хората с такива заболявания.


Новото християнство
След като вече имаме, да се надяваме богобоязлив, нов патриарх, нека се  надяваме, че и църквата ще стане такава, каквато трябва да бъде и ще  върне на хората вярата в Христос.
В община Ловеч ще се популяризират православието и християнските  ценности. Целта е чрез различни форми на образование и възпитание и в  извънкласни дейности да се популяризират православните ценности като норма на живот и поведение сред всички социокултурни слоеве и  възрастни, като най-голямо внимание се отделя на детско-юношеската  аудитория.


Добри новини за природата
От Българското дружество за защита на птиците съобщават за рекорден  брой гнезда на белоглави лешояди в Източните Родопи. Данните от  мониторинга, извършван вече за 26-та поредна година, показват, че в края  на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през  последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията.  През 2012 г. бе отчетен абсолютен максимум на популацията – 60 двойки.  Освен това от БДЗП организират обучения, за да могат желаещите да се научат да разпознават птиците в природата и така да помогнат за тяхното  опазване.
Спряно беше изграждането на кариера край Малко Шарково, която щеше  да застраши популацията на царските орли в Дервентските възвишения.
Подкрепете българското - до края на месеца продължава гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013”, в който  участват и наши дървета. Това са вековни черница и два ореха от сливенското село Глушник. Всеки, който желае да подкрепи българските дървета може да направи това на сайта на конкурса.


Фотография
Приключи Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив” на  БДЗП. Виждате фотографията, спечелила първа награда - "Идвааам!" на  Нончо Илиев. Кадърът показва голям синигер, който се храни със семки и  негов другар, който пикира, примамен от вкусното угощение. На второ  място се класира снимката „Доверие“ на Стефан Стефанов. На кадъра се  вижда редият вид матовоглав синигер, който се храни от човешка ръка.  Авторът споделя, че е уловил доверието, което крехките птички проявяват  към хората, като вземят семенца направо от ръката. Фотографията е  заснета в района на Асеновата крепост край Асеновград. На трето място  се подреди един също изключителен кадър, наречен „Син синигер“ с автор  Борислав Христов, показващ птицата на хранилка.


Малки истории за големи добрини
Сръбски отбор се включи в благотворителен мач за болно българско момиче. Набраните средства ще бъдат дарени за лечението на Емануела Ганева, която е на 18 години и е ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков",  Видин.
В Сливен се организира благотворителен концерт „Нека не бъдем  безразлични за Надежда", който да събере средства за лечението на  8-годишната Надежда Колева. Малката Надежда е болна от детска  церебрална парализа, а детството й преминава в болници и  рехабилитационни кабинети.
Певицата Глория сбъдна мечта на болно момиче. Поп-фолк иконата  постъпи благородно и преди да се качи на сцената отиде да се запознае с  болната жена от защитено жилище за хора със заболявания в Дебелец.


Новата България
След като нестихващите протести в цялата страна доведоха до падането на  правителството, хората вече започнаха да осъзнават, че имаме нужда от пълна промяна и смяна на сега действащата политическа  система. Ето някои вдъхновяващи идеи и предложения, които си струва да обмислим и приложим на практика.

-

-