Родители създадали свой собствен детски образователен канал, след като им омръзнали глупавите детски предавания по телевизията

Джез Райт и Джулиан Мартин решили да създадат сами образователната програма за своите деца, след като се сблъскали с глупостите, които се излъчват по детските канали. Двамата се видели принудени да се откажат от детските телевизии, защото според тях децата им затъпявали от излъчваните "образователни" програми. Освен това, според семейната двойка двете им деца ставали хиперактивни от гледането на детските предавания, затова двамата родители решили да вземат нещата в свои ръце и сами да направят образователна програма.

Те създали серия от анимационни филмчета, разказващи за героите Джак и Холи - две деца, които чрез своите приключения се учат и придобиват различни полезни знания. Филмчетата са педназначени за деца в предучилищна възраст и могат да се свалят през Интернет. 15-минутните епизоди могат да се гледат само ако родителите ги стартират, така че децата не могат да гледат сериите една след друга без прекъсване, както правят с телевизията. Джез и Джулиан вярват, че по този начин малчуганите имат възможност да се занимават заедно с родителите и да дискутират с тях наученото в епизода. Създадената от тях детска програма се гледа всеки месец от около 500хил. души от цял свят и според експерти има всички изгледи да се превърне в печеливш бизнес.


Джак и Холи - двете деца, които са главните герои в образователната програма

Джез Райт е работил като медиен лектор на свободна практика и заедно със съпругата си Джулиан и двете им деца живеят в Норич. Цялото семейство се радва за популярността на образователната програма, макар да не са очаквали чак толкова голям успех. Не са имали за цел да превръщат начинанието в бизнес, "просто ни писнаха глупостите, с които телевизията промиваше мозъците на децата ни" - разказва Джез. "Искахме да сме спокойни, а децата ни да са щастливи, докато гледат телевизия. Когато ние бяхме малки деца имаше само няколко часа на ден с детски предавания по телевизията, а сега има цели детски канали, които излъчват целодневно."

"Джак и Холи не наливат глупости в главите на децата, а вместо това са интересни и забавни" - добавя Джулиан. "Клипчетата по-скоро връщат към старата образователна система и към традиционните ценности, като едновременно с това е застъпен и доста образователен материал."

Всичко започнало когато синът им Силиан бил 4-годишен и тъкмо започвал да задава въпроси за Коледа. Двамата родители търсили да му пуснат някакво образователно филмче по телевизията, но така и не намерили нищо подходящо. Затова изобретателните родители сами направили 70-минутно анимирано филмче, разказващо за двамата приятели Джак и Холи, които откриват истинския дух на Коледата. Филмчето много се харесало не само на техните собствени деца Силиан и Бет, но и на децата на роднините и приятелите, затова в семейството решили да продължат образователната поредица.


Щастливото семейството Джез и Джулиан, заедно с двете им деца Силиан на 8г. и Бет на 5г.

Джез Райт продуцира и създава сценария за всеки един от епизодите, Силиан озвучава гласа на героя Джак, а г-жа Джулиан Мартин озвучава героинята Холи. Семейният им приятел Греъм Джоунс помага с рисунките и анимациите, които сега продължават през цялото време на епизодите. През миналия месец г-н Райт и г-жа Мартин стартират свой собствен онлайн видео канал, където програмата им може да се гледа през Интернет. Всички епизоди могат да се свалят безплатно от сайта jackandholly.com, освен това са пуснати и като DVD-та за продажба през Amazon. Към момента инициативата е с идеална цел, а приходите от продажбите се даряват на различни детски болници в Обединеното кралство.

"Много бизнес експерти ни съветват да инвестираме разумно в идеята, защото според тях имаме потенциал да станем милионери" - разказва Джес Райт. "Но на този етап ние нямаме чак толкова големи планове. Научихме, че много родители, също както нас, отчаяно търсят подходяща образователна телевизия за децата си. Е, ние поне вече сме спокойни, че нашите деца имат подходяща програма, която да гледат."

Източник: /Daily Mail/
-

-