Сгъваща се къщичка-оригами за повече слънчева светлина

Има къщи за студен климат, които са проектирани да запазват безценната топлина; има и къщи за горещ климат, чиято архитектура позволява на въздуха да циркулира и да охлажда обитателите. Доскоро беше трудно две такива къщи да се комбинират. Тази невероятна сгъваща се къща обаче, според създателите й, може да "метаморфозира" в 8 различни конфигурации и да се адаптира към различни метеорологични, сезонни и дори астрономически условия. (Вижте и видеото по-долу)


Например при лятната конфигурация една от спалните е обърната на изток и обитателите могат да наблюдават изгрева на слънцето, докато стават от сън, като междувременно, вградените соларни панели абсорбират слънчевата светлина и генерират електричество за захранването на къщата.

***
Тази революционна къща е базирана на работата на Хенри Ърнест Дъдени (Henry Ernest Dudeney) - английски математик, живал в началото на 20-ти век, който се специализирал в създаването на логически пъзели и математически игри. Въпреки че прекарал живота си на обществена служба, неговото хоби били именно пъзелите и той често изпращал логическите си задачи на различни вестници. Един от най-известните му успехи било откриването на решение за Хабердашервия пъзел през 1903г. (как да се раздели равностранен триъгълник на 4 части, които да могат да се подредят във формата на квадрат.)

***

Невероятната сгъваема къща е идея на английските архитекти Дейвид Грунберг и Даниел Улфсон, които са създатели на проектантската D*Haus company, която се специализира именно в такива иновативни решения. Оригиналната концепция на тази къща първоначално била заложена в дипломната работа на Грунберг, който имал за задача да проектира къща, издържаща на екстремните арктически температури в Лапландия - една област, която е печално известна със суровия си климат.


Проектираната сгъваема къща (наречена D*Dynamic house), е видоизменено решение на Хабердашервия пъзел и показва как интересът към математическите задачи може да се приложи при живота в екстремен климат. Отделните секции на къщата се движат по релси и така например вътрешните части могат да се преобразуват във външни стени, когато времето се затопля. Отделно и цялата постройка може да се завърта, за да следва движението на слънцето през деня.

Вижте на видеото как трансформира къщата


The Dynamic D*Haus by The D*Haus Company from Dezeen on Vimeo.


D*Haus company описват своята къща, която тепърва ще се строи, като продукт на приложението на теоретичната математика в практиката. Компанията си поставила амбициозната задача да намери революционни практически приложения на много от математическите пъзели, създадени от Хенри Дъдени и по този начин, къщите с променящи се форми да намират все по-широко приложение в бъдещето.

Източници: /dailymail.co.uk/ и /dezeen.com/
-