Коледна украса в Космоса

Сега е времето на коледните украси. За да не останат по-назад, от NASA побързаха да публикуват една от най-новите си снимки, направена от космическия телескоп Хъбъл, на която се вижда една зрелищна мъглявина, наречена NGC 5189. Според NASA, формата и видът на тази мъглявина много напомнят на блестяща коледна топка за украса. Дали е така, преценете сами:




Планетарните мъглявини представят краткотрайните финални степени от живота на средноголемите звезди, каквото е и нашето Слънце. Докато консумира последното горивото на ядрото си, умираща звезда изхвърля голяма част от външната му обвивка. Този материал се нагрява от останалата звездна радиацията и се излъчва, под формата на светещи облаци от газ, които могат да се показват сложни структури, тъй като изхвърлянето на звездната маса е неравномерно, както във времето, така и в посоката.


Зрелищен пример за тази красива сложност се вижда в синкавите заоблености на NGC 5189. В по-голямата си част, мъглявината има заплетена и нишковидна структура. В резултат на процеса на загуба на маса, планетарната мъглявина е създала в себе си две вложени структури, които са наклонени с уважение една към друга и се разширяват далеч от центъра в различни посоки. Мъглявината NGC 5189 се намира в съзвездието Муха и е на разстояние 1800-3000 светлинни години от нас (540-900 парсека).

Източник: /hubblesite.org/

Вижте и още един зрелищен клип със снимки от телескопа Хъбъл:

-