Замръзнали във времето: първите снимки на снежинки

Фермерът от щата Върмонт Уилсън Бентли става известен като Бентли "Снежинката", защото той е първият човек, успял успешно да заснеме снежинка. Живял е през 19-ти век и е бил обсебен от ледената красота на снега, той успява да заснеме първата си снежинка през далечната 1885г. В последствие направил още хиляди снимки и всички заснети от него снежинки са уникални, няма две еднакви. Методът, който Бентли използвал, по-късно става известен като фотомикрография (или микрофотография) и се използва даже и до днес.


Уилсън Бентли е роден на 9 февруари 1865г. и още като тийнейджър започва да се интересува от снежните кристали. Наблюдавал ги през микроскоп и се опитвал да ги нарисува, но установил, че снежинките имат твърде сложна форма, и е трудно да се нарисуват преди да са се разтопили. Хрумнало му да прикачи фотографската камера към микроскопа и след многобройни експерименти и неуспешни опити най-сетне успял да направи първа си снимка на снежинка на 15 януари 1885г. За целия си живот той направил над 5000 снимки на снежинки, даже се опитал да ги систематизира, като номерирал всяка отделна форма.


Снежните кристали се улавят на черен фон и трябва бързо да се пренесат под микроскопа, защото те са изключително ефимерни и дори при отрицателни температури бързо сублимират (изпаряват се без да преминават през течно състояние). Уилсън Бентли поетично описвал снежинките като "мънички чудеса на красотата" или "ледени цветя". Той умира от пневмония на 23 декември 1931г., разболява се след като извървял близо 10 километра насред снежната виелица, където искал да направи още снимки на снежинки. Малко след смъртта му излиза от печат и неговата книга с фотографии, наречена "Снежните кристали", която все още се печата и до ден днешен.

Голяма част от снимките на Уилсън "Снежинката" Бентли се съхраняват в музея на родния му град Йерихон в щата Върмонт. Една част от колекцията си снимки на снежинки Бентли дарява на музея в град Бъфало, където някои от снимките му биват дигитализирани и подредени в електронна библиотека. През миналата година, 20 от снимките на Бентли са продадени на търг в Ню Йорк. Въпреки доста грубата техника, която е използвал, Уилсън Бентли става толкова добър в снимането на снежинки, че почти никой не успява да го надмине в следващите 100 години.

Източници: /dailymail.co.uk/ и /wikipedia.org/
-

-