Сливи за смет по китайски

Властите в китайския град Ксианянг (в северната провинция Шаанкси) са измислили оригинален и иновативен начин да стимулират гражданите да поддържат улиците чисти - те плащат 5 фена (около 1 стотинка) за всеки фас, който хората намерят и вдигнат от земята. Необичайната кампания е стартирала през Септември и до момента ентусиазираните жители на града са събрали повече от 7 млн. фаса, съобщава China Daily.

"Нашата инициатива има за цел да направи града ни по - чист и цивилизован, да насочи вниманието на хората към опазването на околната среда, а също и да предупреди за вредата от пушенето" - казва Хоу Ксиан - заместник-ръководител на офиса отговорен за надзора на кампанията.


Един човек занесъл цели 7 500 угарки наведнъж, с което си спечелил 375 юана (около 80лв.) Естествено, намерили се и такива граждани, които използвали хитрости - някои медийни съобщения разказват за хора, които обикаляли около барове, кафенета и ресторанти и събирали фасове, за да получат награда. Въпреки това, явно кампанията дава резултати.

"Веднъж видях един старец да се навежда и да вдига изгорелият фас, който току що бях изхвърлил" - разказва гражданинът Цяо Анг - "и оттогава спрях да изхвърлям каквито и да било боклуци на публични места".

Източник: Independent.co.uk