Неуловимото Пясъчно лори се показа пред камера

Изследователи успяха да заснемат редкия примат за първи път в Националния парк Хортън Плейнс в Шри Ланка. На снимката е показан възрастен мъжки екземпляр на клон. Пясъчните лорита в Хортън Плейнс са наблюдавани само 4 пъти от тяхното откриване през 1937г. След 1939г. за период от цели 65 години не са виждани нито веднъж, а за последен път са забелязани през 2002г.

Снимка: Wikipedia
Мистериозното животно е било проследено и фотографирано от екип на Zoological Society of London. Съвместно с колегите си от Шри Ланка учените провели повече от 1000 нощни похода в планинските гори за да търсят нощното създание и в крайна сметка уловили едно. Изследователите успели да направят снимки и да измерят физическите данни на животинчето, след което го пуснали на свобода.

Пясъчните лорита са малки нощни примати, които се срещат единствено в тропическите гори на южна Индия и Шри Ланка. Достигат дължина до 15-25см. и имат огромни червени очи, които им помагат да ловуват през нощта. В Южна и Югоизточна Азия се срещат множество видове лорита и те са широко разпространени, единствено Пясъчното лори е изключително рядко срещано.

Интересни са суеверията на местното население във връзка с Лоритата. Някои общности в Шри Ланка вярват, че месото от лори може да лекува проказата и да заздравява рани и счупени кости. Също така се смята, че то помага на жените да се възстановят след раждането. Съществува и вярването, че талисмани съдържащи части от лори могат да предпазват от уроки и да се използват за правене на магии. От сълзите на животните пък се приготвя "любовен елексир". Тези специфични вярвания, са причина за улавянето на хиляди лорита всяка година.

Източник: /ВВС/

-

-