Това се казва издръжливост - 6500 километров полет без почивка за храна и вода

С топчесто тяло и твърде голям клюн - тя не изглежда да е от много аеродинамичните птици. Но според ново проучване именно голямата бекасина е тази, която издържа най-продължителните полети в птичето царство. Учените са установили, че тази непретенциозно изглеждаща кафява блатна птица може да прелети разстояние от 6500 километра за три дни, без да направи нито една почивка за храна или вода. Освен това, въпреки тромавия си външен вид, това уникално създание е направило своята епична миграция със скорост достигаща на моменти до почти 100 км/ч.

Фотография: Jari Peltomäki

Големите бекасини някога са били често срещани в Британия, особено през пролетта и есента (птицата се среща и в България - бел. пр.) Понастоящем обаче броя им силно е намалял и затова рядко могат да се видят на предишните си територии. Тези блатни птици гнездят в Източна Европа през лятото, а зимите прекарват в Африка.

Повечето мигриращи птици правят прекъсвания за храна и почивка по време на ежегодните си миграции, но не и големите бекасини. След като британски и шведски учени поставили електронни проследяващи устройства на няколко мъжки екземпляра, те установили, че миграционния полет на големите бекасини е без прекъсвания и междинни кацания!

Данните от електронните проследяващи устройства показват, как едната мъжка бекасина е прелетяла 6170 километра от Европа до Африка за три дни. Друга от птиците е изминала 7150 километра за 3 дни и половина, а трета пък е успяла да прелети 4620 километра само за 48 часа! На следващата пролет птиците извършили подобни по продължителност полети в обратна пиосока. Освен това, по време на своите непрекъснати полети, птиците са поддържали и сравнително висока скорост - между 53 и 97км/ч. Учудващо е също и че по време на миграцията бекасините са прелетели над доста области, където има изобилие от храна и където много други прелетни птици се спират, за да "презаредят".

Големите бекасини (Gallinago media) са кафяви на цвят, а като размери са приблизително колкото малък гълъб. Имат дълги клюнове, с които ровят в калта, за да търсят различни насекоми и ларви. В миналото са били доста често срещани, даже са били обект на ловуване, също както и обикновената бекасина (Gallinago gallinago). В днешно време се наблюдават доста по-рядко.



Има някои прелетни птици, които изминават и много по-далечни разстояния, но не толкова бързо, колкото големите бекасини. Полярните рибарки например изминават умопрачителните 80 000 километра всяка година, прелитайки от Арктика (северния полярен кръг) на юг до Антарктида и обратно, но обикновено им отнема няколко месеца, за да направят това пътешествие.

Източник: /DailyMail/

Лично обръщение към ловците:

Уважаеми почитатели на ловуването, тази птица - голямата бекасина - се среща и в България. Моля ви да се замислите, следващия път когато идете на лов и видите голяма бекасина, дали наистина искате да я убиете, точно тази птица, това чудо на природата? Само това ви моля - да се замислите! Всъщност това се отнася не само за бекасината, но и за всяко друго живо създание, което бихте могли да срещнете по време на лов. Дали не е по-добре да замените пушката с фотоапарат или камера? Благодаря ви за вниманието.

-

-