Лиридите са тук, не ги изпускайте!

Лиридите са силен метеорен поток, който се наблюдава от 16 до 26 април всяка година. Радиантът на този метеоритен дъжд се намира в съзвездието Лира, откъдето произлиза и името на потока, а най-голяма интензивност на падащите звезди ще има на 22 април, поради което лиридите се наричат още Алфа Лириди или Априлски Лириди. За съжаление тази година фазата на луната (намаляваща полупълна) няма да е много подходяща за наблюдение на метеорите, защото осветеността на лунния диск на 22 април ще бъде 76%, което означава, че само най-ярките падащи звезди ще могат да се наблюдават.

Метеорните потоци се дължат на преминаването на Земята през праховите частици от опашката на някоя комета. В случая с Лиридите това е периодичната комета C/1861 G1, открита през 1861г. от А.Е.Тачър.

Лиридите са наблюдавани в последните 2600 години. Първите данни за наблюдения идват от 22 май 687 г.пр.н.е.(според Юлиянския календар) от китайския историк Цо Чуан, който пише: "В деня ксинг-мао от 4-тия месец на лятото (в седмата година на крал Зуанг от Лу), през нощта в полунощ звездите започнаха да падат като дъжд."

Метеорният дъжд Лириди обикновено достига максимума си в нощта на 22 април или сутринта на 23 април. Интензивността му е между 5 и 20 метеора на час, средно около 10, като наблюдателите от провинцията ще могат да видят повече падащи звезди, отколкото наблюдаващите от градовете.

Лиридите имат обикновено видима звездна величина (m) равна на +2 (това е логаритмична мярка, отразяваща яркостта на наблюдаваното небесно тяло, за сравнение Слънцето има m=-26.8). Все пак някои от падащите звезди могат да имат и по-голяма яркост (известни са като "огнените топки на Лиридите"), те правят даже и сенки за части от секундата и оставят след себе си горяща опашка, която може да продължи да свети в продължение на няколко минути.

Понякога метеорните дъждове са по-интензивни, обикновено когато Земята преминава през по-гъстата област от опашката на кометата, което предизвиква т.нар. "метеорна буря". През 1982г. любители астрономи са преброили 90 метеора от Лиридите за един час, а още по-силна метеорна буря е наблюдава на през 1803г., за нея разказва журналист от Ричмънд, Вирджиния: "... този природен феномен учуди всички, които го наблюдаваха. От около 1 докъм 3 часа сутринта сияещите метеори сякаш се появяваха от всички възможни точки на небесата, освен това бяха в такъв брой, че изглеждаха като дъжд от падащи ракети..."

И така, пожелайте си нещо и наблюдавайте небето в нощта на 22 април, повярвайте, гледката си заслужава, а и шансовете да видите падаща звезда са повече от добри!

Използвани са материали от Wikipedia.

-

-