Плуващите композитори

Факти за гърбатите китове:
  • Всеки гърбат кит може да бъде идентифициран по уникалния белег, който има от долната страна на опашката. Те могат да стоят под вода в продължение на 45 минути и да се гмуркат на дълбочина от 1800 метра.
  • Гърбатите китове тежат около 2 тона при раждането си, а когато пораснат напълно достигат до 14 - 16 метра дължина и тегло до 40 тона. Почти 40% от телесната им маса се състои от мускули.
  • Могат да виждат на дълбочина до 1200 метра. Въздуха, който издухват излиза със скорост от близо 400км/ч, а белите им дробове могат да поберат близо 10 кубически метра въздух.

Когато Лейди Гага пусне някой нов готин сингъл, той бързо става популярен по цял свят. Сега учените са установили, че същото се случва и с песните на едно друго екзотично създание - гърбатия кит. Тези морски бозайници се привързват към новите мелодии точно както и хората, а най-популярните и оригинални мелодии се разпространяват в глобален мащаб също както и популярните хитове.

Откритието изненадало морските експерти, според които за първи път в животинското царство се наблюдава толкова мащабен и извън популационен културен обмен. Мъжките гърбати китове са отдавна прочути със силните, протяжни и сложни звуци, които издават по време на размножителния период. Учените и до днес не са сигурни точно защо пеят мъжките китове, една от теориите е, че по този начин те рекламират себе си пред женските, а според друга теза, посредством песните китовете поддържат връзка със себеподобните си през време на дългите миграции.

Всяка една китова песен трае между 10 и 20 минути, а всеки един мъжки кит е в състояние да пее в продължение на 24 часа. По едно и също време всички мъжки китове в дадена популация пеят една и съща песен. Новите проучвания обаче показват, че тази песен се изменя с течение на времето и се разпространява надлъж и нашир из океаните. Д-р Елен Гарланд от Университета в Кливланд казва: "Нашите изследвания разкриват културен обмен в огромни мащаби. Песните се придвижват като културни вълни от една популация към друга, в резултат на което всички мъжки китове променят пеенето си и възприемат новата версия."

Учените са записвали песните от шест съседни китови популации в продължение на десетилетие. Те установили, че периодически се появяват нови версии на песните, които при това винаги се разпространават в посока от запад на изток. Отнема около две години на една китова песен, която се е появила примерно край бреговете на Австралия, да достигне до Френска Полинезия. Според д-р Гарланд вероятно някаква малка бройка китове мигрира от една популация в друга и по този начин пренася новите песни със себе си, а възможно е също и преминаващи наблизо китове да чуват и възприемат новите звуци.

Повечето нови песни обикновено съдържат откъси от предишните стари песни, само че към тях има добавено и по нещо ново. "Представете си примерно някоя песен на Бийтълс, от която да се изреже нещо и да се добави откъс от песен на U2" - казва тя. "Когато чуят нова песен китовете обикновено зарязват някои характерни звуци от старото си пеене и подхващат новата мелодия."

Според учените китовете учат чуждите песни, за да се отличават от останалите. "Ние мислим, че мъжките китове някак си търсят точно новото в песните, с цел да са по-различни и евентуално по-привлекателни за противоположния пол. Това обаче трябва да се съобрази и с нуждата от приспособяване към останалите, и затова е необходимо и да се научават песните, които другите китове пеят" - казва Гарланд.

Факти за песните на гърбатите китове
  • Открити са за първи път през 1950г., когато американски военни записали звуците, докато подслушвали руските подводници.
  • Също както и класическата музика песните на китовете съдържат отделни теми, които се преповтарят и изменят.
  • Китовете нямат гласни струни, но издават звуците като издухват въздуха през носната си кухина.
  • Песните на китовете се чуват на повече от 160 километра разстояние. Гърбатите китове ловуват на групи, като плуват в кръг и издухват "мрежи" от въздушни мехурчета, които хващат рибните пасажи във въздушен капан.
  • Совалките на NASA "Вояджър" (Voyager) 1 и 2 носят запис с песните на китовете в открития Космос (същите тези совалки носят запис и на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска).
  • Гърбатите китове живеят около 50 години. Смята се, че понастоящем са останали около 10хил. кита, въпреки че в миналото са били повече от 100 хиляди.

Източник: /DailyMail/

Вижте и тази публикация: Най-голямата онлайн библиотека с аудио записи на животни

-

-