За някои деца светът е класна стая

Автор: Laura T. Coffey
Превод: Захария Манова

Източник:
today.msnbc.msn.com

Единадесет годишния Нийл Гифорд посещава училище-платноходка насред Южния Пасифик. 7-годишноят Маркос МакФерин е изучил безброй уроци по математика докато се вози на тандемен велосипед. Джен и Мади Фармър - 12-годишни сестри близначки пък са взели учебния материал в Гърция и в Англия. Тези съвсем обикновени американчета имат този екзотичен образователен опит по една и съща причина - техните родители са предпочели да ги обучават сами, за да могат да пътуват заедно с децата си.

За такива семейства думата "пътуване" не означава 10-дневна ваканция или посещение на Дисниленд. Тези родители искат децата им да видят света, да се запознаят с различни култури и хора и най-вече да учат! Разбира се, за да се постигнат тези цели са необходими големи сътресения в начина на живот - работата трябва да се напусне или да се вземе дълъг отпуск, жилището трябва да се даде под наем, маршрута на пътуването трябва да се обмисли и внимателно да се планират разходите. Но нима си заслужава човек да се подлага на всичките тези главоболия заради пътуването? О да, и още как!

"На мен много ми харесва нашия начин на живот" - казва Нийл Гифорд, 11-годишното момче от района на Сиатъл, което кръстосва Южния Тихи океан чак до Австралия на борда на 14-метрова едномачтова платноходка, заедно с родителите си и двете си по-малки сестри. "Понякога учим малко сутрин, а понякога отиваме да се гмуркаме с шнорхел и след това изучаваме различните естествени науки. За себе си мога да кажа, че научавам много повече, отколкото преди научавах в училище. Мисля че домашното обучение е една чудесна възможност."

Повече време за семейството

Повечето родители, които са професионални музиканти, актьори или атлети, обикновено обучават децата си у дома, за да им остане повече време да практикуват своите занаяти. Аби и Зак Съндърланд са двама тинейджъри, които останаха във вестникарските заглавия с инфарктните си усилия да направят околосветско плаване. Те и двамата са домашно образовани. В последните години има тенденция и други семейства, които съвсем не са толкова световноизвестни, да се ориентират към домашното обучение поради една и съща причина: необходимост от повече време за семейството.

"Когато си заедно с децата времето минава много бързо" - казва 44-годишния Джейми Гифорд, който е бащата на Нийл и е капитан на S/V Totem. "Ние сме разговаряли с други родители, които съжаляват, че работа не им позволява да прекарват достатъчно време със семейството. Никога не сме срещали някой, който да съжалява за това, че прекарва твърде много време с децата си."

За родителите, заразени от манията за пътуване - това е мания, която не може да се задоволи с една обикновена 10-дневна ваканция - домашното обучение се превръща в билет за споделяне на любовта към изследванията и приключенията с техните деца. Домашното обучение предлага и спасение от неумолимата рутина на ежедневния живот, която може да накара много от вечно заетите родители да се чувстват като някакви тренировачни сержанти, които вечно лаят заповеди към своите деца: Ставай от леглото! Не си изпускай автобуса! Напиши си домашното! Изчисти си стаята! Изяж си вечерята! Измий си зъбите! Лягай си!...

"Търсех начин да възстановя връзката си с двете си дъщери" - казва 41-годишната Тони Фармър от Ню Джърси, която започва да обучава сама двете си 12-годишни дъщери близначки миналата година. "Можех да видя как връзката ми с тях постепенно се изплъзва, докато прекарваха 8 часа дневно с учители и приятели. Времето, което прекарвахме заедно се беше свило само до няколко часа вечер... Нямах време просто да се порадвам на тяхната компания!"

Откакто е започнала да самообучава дъщерите си Тони Фармър е успяла и да съвмести програмата си със своя съпруг Джейми Фармър, който е изпълнителен директор на Dow Jones Indexes, и заедно са успели да направят пътувания до Гърция и Англия. Следващата им дестинация ще бъде Швейцария, а двете им момичета са научили страшно много от тези пътувания, защото майка им старателно нагажда учебната им програма така, че да е свързана с настоящото им пътуване. "Преди да посетим Гърция прочетохме "Одисея"-та и научихме всичко за Гръцката история и Древногръцките богове и богини, и така докато бяхме там можехме да наблюдаваме на практика това, което бяхме чели" - разказва Тони Фармър.

Тя планира да обучава сама дъщерите си докато приключат общообразователната подготовка, а след това смята да ги запише отново на училище, за да завършат гимназиалното обучение. "В крайна сметка, не виждам какво повече може да предложи обичайното основно училище. Че то е направо ужасно" - казва Тони Фармър. "Освен това установих, че някои неща в учебния материал се повтарят в 6-ти, 7-ми и в 8-ми клас. Когато попитах учителите на какво се дължи това те ми обясниха, че децата имали склонност да се разсейват и да забравят и затова било необходимо някои теми да се повтарят, като учителите се надяват, че това ще затвърди знанията..."

След като направила някои проучвания, Тони Фармър установила, че може да покрие целия учебен материал до 8-ми клас с момичетата си в домашни условия, стига само да се занимава с тях между два и два и половина часа на ден. Обмислила го и решила: затворила фирмата си за интериорен дизайн и се захванала с домашното обучение на дъщерите си, заедно с всички свързани с това промени в начина на живот. Оказало се, че за децата учещи в домашни условия се полагат някои специални промоции и отстъпки. Така двете момичета успели да се възползват от безплатните уроци по ски, организирани от ски-курорт в района на планините Поконо, а също така и от чудесните уроци по Изкуство, организирани от Музея на изкуствата във Филаделфия. Най-същественото предимство на домашното обучение обаче била възможността да пътува заедно с децата си на далечни разстояния.

И докато пътуванията спомагали за разширяването на мирогледа на двете момичета, ползите за връзките помежду им като семейство били още по-големи. "Да се сгуша заедно с тях под одеалото с хубава книга в ръка - това не бих го заменила за нищо друго на света" - казва Тони Фармър. "Това е което ми липсваше преди и което не може да се компенсира с няколкото часа вечер, които прекарвахме заедно, докато ходеха на редовно училище..."

"Заедно четем много исторически книги - на тях много им харесва и постоянно настояват за още и още. Също четем и много творби от литературната класика. Наскоро прочетохме "Гордост и предразсъдъци" и е направо невероятно колко много родителство произлезе от това. Докато преминем първите 20 страници вече бяхме обсъдили опасностите от клюкарстването, ролята на жените, ухажването като прелюдия на брака, подходящата възраст за ходене на срещи, а също и подходящия начин по който момчетата да се отнасят към момичетата. Ако бяха прочели тази книга в клас вероятно щяхме да пропуснем цялата последвала от това дискусия. Това беше наистина изненадващо за мен, един наистина неочакван подарък..."

Следва продължение
Очаквайте втора част: В търсене на необикновен живот