Да споделяш любовта към пътешествията

Автор: Laura T. Coffey
Превод: Захария Манова
Източник: today.msnbc.msn.com
Фотоизточник: www.twowheelview.org

Връзки към първата и втората част на историята

Любовта на Рик Макферин към пътешествията започва още от младежките му години. На 14-годишна възраст той напуска Канзас и прекарва една година в Норвегия по програма за обмен на ученици. Но това е само началото - днес 43-годишния Рик владее перфектно 5 езика и е прекарал живота си в пътешествия из целия свят. Интересно е да се отбележи, че той е срещнал бъдещата си съпруга години преди съдбоносното пътуване до Норвегия - всяка година е посещавал летен лагер в Минесота заедно със симпатично момиченце на име Таня, и с течение на времето те станали много добри приятели. По късно връзката им се задълбочила и през 1998г. Рик и Таня се оженили. Първите две години от семейния си живот младата двойка прекарала в обикаляне на света на велосипеди.

"Ние установихме, че пътуването с велосипед отваря много врати" - разказва 41-годишната Таня. "Никой не се чувства застрашен от теб, даже напротив - всеки, който те срещне иска да ти помогне. Срещаш се с всякакви хора, но и най-бедните от бедняците, и най-богатите от богаташите ни канеха в домовете си."

Към края на 2-годишното им околосветско пътешествие Таня Макферин била бременна с първият им син. В послествие тя и Рик имат още двама сина и всичките им 3 момчета обикалят заедно с тях света на велосипеди от 2-седмична възраст. Миналата година обичащите велосипедите родители решават да направят нещо наистина голямо, за да предадат любовта към пътуванията и на своите деца: отписват децата от училище за една година и всички заедно тръгват на пътуване с велосипеди през Щатите, Мексико и Канада. Домашното обучение направило пътуването възможно.

Семейството е изминало повече от 14000 километра с два тандемни велосипеда и с допълнително колело, прикрепено към задната част на единия тандемен велосипед за най-малкия от синовете им - 6-годишния Тарн. Те са къмпингували на палатки и са яздили велосипедите си през всякакъв терен и при всички видове климатични условия. По-големите момчета - 9-годишния Сампсън и 7-годишния Маркос - са изчели множество книги и списания по време на пътуването. Макар и върху велосипедите те са взели и много уроци по математика и правопис в движение с помощта на "плочи" от изрязани картонени кутии за мляко. Друг важен момент от домашното обучение: мама и татко са започнали да учат Тарн да чете още от 5-годишна възраст.

"Имаме си вече установен дневен ред, когато пътуваме" - казва Таня Макферин, която е бивша учителка, по време на телефонно интервю, докато семейството е все на път. "Момчетата се занимават с математика обикновено сутрин, докато закусваме и се приготвяме за тръгване. На тях им харесва този ритъм на живот - просто стават сутрин и го правят... Освен това обучението на практика ни води по време на пътуването, защото спираме на всякъде, където има какво да се види и научи. На нас с Рик също ни харесва, защото покрай децата и на нас ни се налага учим!"

Семейството в момента отново си е у дома в Калгари, Алберта, Канада, където Рик Макферин помага в поддръжката на благотворителна организация, имаща за цел да популяризира велосипедизма и пътешествията сред младите хора. Момчетата Макферин са записани отново в обществено училище. Оказало се, че са покрили всичкия учебен материал и без проблеми успели да си вземат приравнителните изпити, затова сега отново учат заедно с предишните си съученици.

Семейство Макферин казват, че това което са преживели е било толкова незабравимо, че възнамеряват да го направят отново през 2015г., когато планират да прекосят всички заедно Южна Америка с велосипеди.

"Наред с математиката, ежедневното писане и четене, това което най-много ми хареса през изминалата година беше спонтанността на обученията по географията, обществени и точни науки, което ставаше някак си естествено с всекидневното ни напредване по маршрута" - казва Таня Макферин. "Чудесно беше аз и съпругът ми да се забавляваме споделяйки учението заедно с нашите деца..."

"Освен това успяхме да ги научим и на най-важните уроци от пътуването - колко чудесни са хората по света и как винаги нещата се получават от самосебе си."