Катеричките - неочаквано интелигентни и социални животни

Автор:Stephanie Lam Снимки:Epoch Times
Изследователи са открили, че червените катерички (които не са социален вид) понякога осиновяват сирачетата на своите роднини. След почти 20 годишно проучване са документирани 5 случая на осиновяване, а резултатите са публикувани в Nature Communications.

"Социалните животни (такива, които обикновено живеят на групи), като лъвовете и шимпанзетата например, често са заобиколени от роднини и затова не е изненадващо, когато женските поемат грижата за някое малко от групата, което е останало сираче." - обяснява д-р Андрю МакАдам (Dr. Andrew McAdam of the University of Guelph) в публикацията. "Но червените катерици живеят в пълна изолация и са силно териториални. Допускат други катерици на своя територия само по време на размножителния период (който период е 1 ден годишно)."

По време на проучването са регистрирани 34 случая, при които сирачета биват хранени от катерица живееща в съседство. 5 от тези случаи завършили с пълно осиновяване, като и при петте била налице роднинска връзка между сирачетата и катерицата (малките били племеници, внуци или по-малки братя и сестри на осиновяващата катерица).

Според д-р МакАдам червените катерици разпознават роднините си по звуците, които те издават. Понякога, ако роднините в съседство не се чуват в продължение на няколко дни, катериците отиват на тяхната територия, за да видят какво се е случило. Ако намерят на чуждата територия изоставени малки, те по някакъв начин разбират, че тези малки са им роднини и започват да се грижат за тях. "Това е доста интелигентно поведение за една катерица" - казва МакАдам.

Източник: /Epoch Times/