Соленоводните крокодили на Борнео вече не са застрашен вид

Снимка: Getty Images / Discоvery
Официалните природозащитни власти в Борнео (Малайзия) възнамеряват да махнат соленоводните крокодили от списъка със застрашени животни, защото в последните години броят на влечугите се е възстановил. Заместник-директорът на Sabah Wildlife Department Августин Тууга (Augustin Tuuga) казва пред АФП, че е проведено преброяване на популацията на Crocodylus porosus, което показало че на територията на щата живеят между 11хил. и 15 хил. индивида (за сравнение преди 2 десетилетия броят им е бил между 1000 и 5000).

До момента соленоводните крокодили на Борнео фигурираха като застрашен вид в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (Convention of International Trade of Species (CITES)), което позволяваше да се убиват само когато са отгледани в специални ферми. Понеже има голямо търсене в световен мащаб за крокодилски кожи съществува известен риск търговците да посегнат и на крокодилите в природата след изваждането им от Конвенцията. Според Августин Тууга трябва популацията да се наблюдава много внимателно, за да може да се реагира на време, ако бройката им падне под определен минимум.

Соленоводните крокодили достигат на дължина до 7 метра, имат голяма ръбеста глава и жълт корем и се срещат от ШриЛанка чак до Каролинските острови в западната част на Тихия океан.

Източник: Discоvery News