Световния пробег на хармонията в България

Снимки: Интернет
Тази година България, както и други страни, е домакин на Световния пробег на хармонията – международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа към хармония и единство между хората. Основател на Световния пробег на хармонията е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой /1931-2007/, който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-мирен и единен свят.

Вече трето десетилетие Световният пробег на хармонията е едно от най-мащабните и въздействащи граждански доброволчески инициативи за постигане на мир, развиване на приятелство и преодоляване на етнически, религиозни и културни бариери. Като символ на стремежа към хармония, международен отбор от бегачи пренася на щафетен принцип горящ факел. Във всяко селище факелът се посреща и предава от ръка на ръка от множество граждани, вдъхновени от идеала за постигане на по-хармоничен свят. От създаването си пробегът е посетил над 140 държави на 6 континента. Тази година европейската част от пробега стартира в Дъблин – Ирландия на 26 февруари и ще завърши в Москва – Русия на 27 септември. Пробегът премина през България в периода 14-21 юли. Факелът се приема от Македония и се пренася през южната част на България до Черноморието и най-северните му населени места, след което ще продължи пътя си в Румъния.

Каварненското село Камен бряг е последната точка в страната ни, през която ще премине щафетата. След Балчик и Каварна днес около 13,30 часа спортистите от международната инициатива ще бъдат посрещнати в местността “Яйлата” край Камен бряг. Оттам участниците ще се насочат към вечното огънче, което се намира на платото между скалистия бряг и селото, след което те ще се отправят към центъра на Камен бряг. Там частичка от огъня на горящия факел, пренасян от спортистите, ще бъде запазена, за да се съхрани положителната енергия, изразена в стремежа към хармония и единство между хората.

Източници: Агенция "Фокус" и БНР