В Индия успяха да отгледат в плен три вида застрашени лешояди

Снимки: ВВС
По-голямата част от птиците са били отгледани в щата Хариана, а някои - в щата Западен Бенгал. Сред 10-те пилета отгледани тази година са и 4 Ориенталски белогръби лешояда, които са изключително редки, а популацията им е намалява по-бързо отколкото е намалявала популацията на птицата Додо преди да изчезне.

Според учените трябва да се вземат спешни мерки, защото популацията на лешоядите намалява с ужасяваща скорост. Трите застрашени вида някога са наброявали десетки милиони и са обитавали цялата територия на Индия, но в последно време броя им е намалял драстично (смята се, че общо от трите вида лешояди в природата са останали не повече от 60 хиляди).

Четири от общо петте основни вида лешояди в Индия са критично застрашени, а като основна причина за това се смята използването на вредни химикали в животновъдството. Лешоядите се хранят с мъртвите животни и поглъщат химикалите, от които най-опасен е диклофенакът, който уврежда бъбреците на птиците. След като ядат от замърсеното месо, лешоядите или умират след няколко дни, или губят размножителните си способности.

Лешоядите са съществена част от хранителната верига и имат изключително важна роля за равновесието в екосистемата. Според експертите отгледаните в плен птици имат добри шансове да оцелеят след като бъдат върнати в природата, което пък поражда надежди, че в бъдеще популацията на лешоядите може да бъде възстановена.

Още подробности от източника: /ВВС/