Виртуален хор 3-та част - вече и с българско участие

Блогът за "Добрите новини" ви съобщи за виртуалния хор още преди близо 2 години. Цялата публикация можете да прочетете тук: "Бъдещето на музиката - виртуален хор, виртуален диригент"

Все пак ще преразкажа накратко историята. Всичко започнало, когато композиторът Ерик Уитъкър публикувал онлайн своя музикална композиция, а една млада певица изпяла акапелно сопрано частта и също публикувала своето клипче. Изпълнението било много хубаво и породило у композитора идеята колко хубаво ще бъде, ако 50 души направят същото - всеки да изпее акапелно своята част - бас, алт, тенор и т.н. - а после всички изпълнения да се монтират и миксират с музиката. Уитъкър отправил призив през Интернет към талантливите хора, които могат да пеят, да се включат в проекта. Отзовали се 185 души от 12 държави и така се родила първата част на виртуалния хор, а клипчето с изпълнението на "Lux Aurumque" станало хит в YouTube.



Идеята за виртуалния хор много допаднала на хората, а освен това и много млади таланти успели да се проявят, защото нямало изискване да се включват само професионални хорови певци, а всъщност всеки можел да участва, стига само да умее да пее. Всеки от певците записвал сам своето изпълнение в домашни условия, а после го изпращал на композитора през интернет. Ето защо, когато Уитъкър обявил, че ще прави и втора част на Виртуалния хор, получил повече от 2000 клипчета на изпълнители от 58 държави, и така се родила композицията "Сън".


А в третата част на виртуалния хор вече се включили 3746 клипчета, с изпълнители от 73 държави от цял свят, които изпълняват една или повече части от композицията. Българското участие е с 4 клипчета, a в списъка с изпълнителите открих името на Ромина Николова. Браво, Ромина, ти си нашата гордост!


Ето я и самата 3-та част на виртуалния хор, и изпълнението наречено "Water Night":


В момента се набират средства за създаването на 4-та част на виртуалния хор - композиция, която ще се нарича "Bliss". Да се надяваме, че ще има повече българско участие в проекта. Повече информация можете да получите на сайта на Ерик Уитъкър, а ако сте певец можете даже да се регистрирате за участие. По всичко изглежда, че Виртуалния хор ще продължи да се разраства и в бъдеще, защото идеята дава възможност на изпълнителите от цял свят да работят виртуално и съвместно с хиляди други хора, които иначе са отдалечени географски на огромни разстояния.

Информация за 4-тата част на виртуалния хор: http://ericwhitacre.com/blog/virtual-choir-4-bliss-kickstarter
Записване за участие: http://ericwhitacre.com/fanzone/signup

-

-