Силата на мисълта може да трансформира събитията, така че да са чувстваме по-добре

Оптимизмът и позитивните чуства са основополагащи условия, за да сме здрави и щастливи. Разбира се, важно е и да се избягват нездравословните и вредни храни , но истината е, че именно мислите, възприятията и разсъжденията ни влияят най-дълбоко върху здравето, както на тялото, така и на мозъка ни. Дори при здравословен начин на живот може да се чувствате нещастни или в застой. Точно в такива моменти трябва да се замислите как да промените съзнателно начина си на мислене и разсъждение.

Промяната в мисленето води до промяна и на чувствата

За да се превърнете в професионален оптимист трябва да се научите как да трансформирате събитията в съзнанието си. Негативните случки от ежедневието често влияят зле на хората, но не трябва да бъде така. Всяка една неприятна случка има потенциал да бъде преобразувана и да и се придаде позитивна светлина, в зависимост от това доколко практика има човек в прилагането на тази концепция. Например да загубиш работата си като цяло се смята за неприятно събитие, но може би си струва човек да се замисли, дали наистина е бил щастлив вършейки тази работа ден след ден? Постоянните и сигурни доходи по принцип са важни за да се чувства човек щастлив, но и бъдещите възможности също не са за изпускане, дори и когато за момента не се виждат никакви такива бъдещи възможности. Вместо да се съсредоточаваме върху негативните аспекти, по-добре да преосмислим ситуацията и да се опитаме да намерим позитивното в нея, а разсъждавайки върху добрите аспекти на случката, е твърде вероятно и резултатите в крайна сметка да се окажат добри.

Позитивното трансформиране може да се приложи за всяка отделна случка в ежедневието, независимо дали става въпрос за спукана гума, трудности в работата или неприятности с половинката ви. Такива случки обикновено се смятат за проблеми, но ако свикнете да ги приемате като предизвикателства или възможности, това коренно ще промени начина, по който се чувствате. Ние хората имаме вродена мотивация да се борим с предизвикателствата, затова е важно да приемаме проблемите именно като предизвикателства, или като възможности. Използването на тази техника е чудесен начин индиректно да елиминираме повечето проблеми в живота си.

Към промяната

Докато трупате практика и се усъвършенствате в изкуството на трансформацията, вероятно ще се сблъскате с нещо твърде сериозно, от което повечето хора се ужасяват - промяната. Да се променят мислите и възприятията е чудесен начин за постигане на по-щастлив живот, но понякога се налага да се предприемат и по-сериозни стъпки по пътя към щастието. Често се случва хората около нас да завиждат на успехите ни, което може да попречи на нашите усилия за положителна и трайна промяна. Едно от най-трудните неща е именно да се преодолеят тези негативни влияния в живота ни, за да се отвори път за положителното.

Това е моментът, когато трябва да отправите критичен поглед към хората около вас - роднините и приятелите ви, съседите, колегите в работата. Докато се борите да постигнете по-добър живот може да се окаже, че много от хората около вас всъщност ви дърпат назад. Колкото и да е трудно, вероятно ще ви се наложи да смените някои хора от обкръжението си, за да станете толкова щастливи и такива оптимисти, каквито ви се иска да бъдете. Добрата новина е, че, като се отървете от назадничавите хора около вас, много скоро ще се появят други позитивни личности в живота ви, които ще споделят вашия светоглед и ще ви помагат да намерите щастие и да постигнете повече успехи занапред.

Източник: /NaturalSociety/
-