Всяко дете трябва да има велосипед

Литъл Рок, Арканзас
Всеки, който е карал велосипед, знае колко свободен и могъщ се е чувствал летейки на двете гуми с вятъра в косите си. Не случайно се казва, че "Който веднъж се е научил да кара велосипед - никога не го забравя!" За съжаление това преживяване е недостъпно за тези деца, родителите на които не могат да си позволят да им купят колело.

Рон Кинг е човека, който се е заел с разрешаването на този проблем. Веднъж по новините гледал репортаж за дарение на велосипеди, което му припомнило колко щастлив се чувствал той самия, когато е бил дете и е карал колело, колко важно е било това за него. "Тогава осъзнах, че всяко дете трябва да има велосипед, не бива да има причина, която да остави което и да било дете без велосипед" - казва той.

Рон решава в следващата една година да намери 100 велосипеда, нови и употребявани, да ги ремонтира и да ги подари на нуждаещи се деца точно преди Коледа. Започва постепенно да изкупува велосипеди, един след друг, като първоначално сам ги ремонтира. А когато съгражданите му чули за тази инициатива, много хора започнали да подаряват старите си велосипеди, а също и такива, които не са в движение и от години ръждясват в някой ъгъл на двора им. Така, само за 3 месеца, Рон се сдобил с повече от 400 велосипеда.

Така се родила инициативата "Recycle Bikes for Kids" - Рациклирани колелета за деца. Рон с удоволствие разказва за големия ентусиазъм на хората, които подкрепили неговата инициатива - те не просто подарявали старите си велосипеди, но много хора с желание отделяли от свободното си време, за да помагат за ремонта на колелетата. Желаещите за доброволци били много, повечето от тях - без никакъв опит в ремонтирането - но това не пречило на никого. На място хората се учели как се слагат спици, как се сменят гуми, как да се затегне веригата... Всъщност, някои от дарените велосипеди били в толкова добро състояние, че им трябвало единствено малко смазване и освежаване на боята, след което били готови отново да полетят по пътя!

Всеки, който се нуждае от велосипед, може да иде в работилницата и да си избере който пожелае от вече ремонтираните велосипеди - абсолютно безплатно! От тази възможност се възползват не само деца, но и възрастни хора в затруднено положение, които се нуждаят от евтин начин за транспорт, но не могат да си позволят да си купят нов велосипед. Дори местната организация на слепите хора се възползва от възможността - специално за децата с увредено зрение се организира тандемно каране на велосипед с пилот, а това преживяване има голямо въздействие върху тези деца, според Нанси Джакман от World Services for the Blind.

Инициативата на Рон намира широка обществена подкрепа от всички граждани на Литъл Рок. Много от местните железарски магазини съдействат, като доставят необходимите резервни части и гуми, а всички инструменти, които се използват за ремонта, също са дарени от местни хора и автосервизи. Така, въпреки че започва с едно единствено колело преди три години, понастоящем от "Recycle Bikes for Kids" вече са поправени и раздадени повече от 3000 велосипеда на хора, които са нуждаят и деца, които да се забавляват с тях.

Източник: /huffingtonpost.com/
Снимка: Steve Keesee - /arkansasonline.com/
-----------
Ако обичате велосипедите може би ще ви хареса и тази статия.

-

-