Невероятната сила на усмивката

Има едно съвсем обикновено действие, което може коренно да промени нещата и да ви помогне да се справите даже и с най-трудните предизвикателства на ежедневния живот - става дума за усмихването! Нека да направим едно пътуване из дебрите неврологията, антропологията, обществените науки и психологията, за да проучим невероятните сили на усмивката.

Започваме изследователското си пътешествие от Калифорния с 30-годишното проучване на Университета Баркли, което изучавало усмивките на студентите от снимките в годишните албуми и как тези усмивки са повлияли върху добруването и успеха на тези студенти през живота им. Посредством измерване на усмивките в снимките на студентите учените са успели да предвидят: колко задоволяващи и продължителни ще бъдат браковете им, какви нива на щастие и добруване ще демонстрират на стандартизираните тестове и доколко вдъхновяващи ще бъдат действията на тези студенти за другите хора. Оказало се, че студентите с най-широките усмивки са показали най-добри резултати по горните три показатели.

Още по-странни са резултатите от изследването на Щатския университет Уейн, проведено през 2010г., което е проучило снимките на бейзболни играчи от 1952г. Изследването установило, че ширината на усмивка оказва пряко влияние върху продължителността на живота ("Добрите новини" вече съобщи за това изследване - бел. пр.) Играчите, които не се усмихвали на снимките, доживели средно само до 72,9- годишна възраст, докато другите, които имали широки и сияйни усмивки на снимките, доживели средно до 79,9 години.

Продължавайки изследователското си пътешествие научаваме, че за нас хората е естествено да се усмихваме, че усмивката има положително въздействие при почти всички видове социални ситуации, и че да се усмихваме е наистина добре за нас. Учудващо, но се оказва, че на нас ни е вродена способността да се смеем. Освен това, с напредването на ултразвуковата 3-D технология, вече може да се наблюдава как развиващите се бебета се усмихват даже и докато са още в утробата на майката. Установено е също и че даже и слепите бебета се усмихват, когато чуват познат човешки глас.


Усмивката е също едно от основните и неизменни изразни средства за всички хора. Пол Екман (който е един от водещите експерти по изражения на лицето) е установил, че усмивките са универсални между различните култури и имат еднакво значение при всички видове човешки общества. Той е проучил едно от дивите племена в Папуа, Нова Гвинея (народът Форе), което е напълно изолирано от Западната култура (и даже извършва някои канибалски ритуали), но се оказало че използва усмивките при същите ситуации, при които и ние бихме се усмихвали.

Освен че е най-универсалното изразно средство за хората, усмивката е също и най-често използваното изразно средство. Повече от 30% от нас се усмихват поне 20 пъти дневно, и само 14% се усмихват по-малко от 5 пъти дневно. Все пак децата са тези, които притежават в най-голяма степен свръх-силите на усмивката - те се усмихват минимум по 400 пъти на ден! Чудили ли сте се някога защо, когато сте в компанията на деца, които се усмихват често, и вие също се усмихвате по-често? Две проучвания проведени през 2002 и 2011г. от Университета в Упсала, Швеция потвърждават, че докато наблюдаваме други хора да се усмихват, за нас е трудно да контролираме собствените си лицеви мускули и да възпрепиятстваме собствения си порив да се усмихнем! На практика се оказало изключително трудно човек да се мръщи, докато някой насреща му се усмихва (ето едно хубаво късометражно филмче за силата на усмивката и на добрата дума).

Усмихването стимулира центровете на удоволствието в нашия мозък, по начин по който даже и шоколадът не може да ги стимулира. В проучване проведено в Обединеното кралство са изследвани въздействията на различни видове стимули и в каква степен те спомагат за подбряване на настроението. Британските учени са използвали уред за електромагнитно мозъчно сканиране и монитор за наблюдение на сърдечната дейност и така установили, че усмивката има стимулиращо въздействие, което се равнява на въздействието на 2000 шоколада! Те също така са изчислили и че действието на една усмивка се равнява на стимулиращото въздействие от получаването на 35000лв. в брой! Представете си само какви богаташи се чувстват децата, които се усмихват по 400 пъти на ден!


Освен това, за разлика от прекалената употребата на шоколади, честата употреба на усмивките може действително да ви направи по-здрави. Усмихването има документиран терапевтичен ефект и е доказано научно, че намалява нивата на хормоните на стреса (каквито са например кортизолът, адреналина и допамина) и повишава нивата на хормоните на щастието и доброто настроение (каквито са ендорфините), а също така регулира и кръвното налягане.

Ако и това не ви е достатъчно то знайте, че когато се усмихвате вие изглеждате по-добре в очите на другите хора. Скорошно проучване проведено от Щатския университет Пен е установило, че когато се усмихваме ние не само изглеждаме по-симпатични и любезни за другите хора, но действително създаваме впечатление и че сме по-компетентни и умни.

И така, нека да обобщим какво научихме до момента:

1. Когато се усмихвате, вие изглеждате по-добре и се чувствате по-добре.
2. Когато другите хора ви виждат да се усмихвате и те също се усмихват (заразно е :-)).
3. Когато и другите хора се усмихнат, те също изглеждат по-добре и се чувстват по-добре!

Може би затова Майка Тереза е казала: "Аз не мога да разбера, как може едно толкова просто нещо като усмивката, да направи толкова много добро!" Каква е уловката ли? Само в това, че усмивката трябва да бъде широка и истинска!

Автор: Ron Gutman (преводът е със съкращения)
Цялата статия и референции от източника: /blogs.forbes.com/
-

-