По-широка усмивка = по-дълъг живот

Източник: Los Angeles Times
Автор: Shari Roan

Проучванията показват, че хората, които се усмихват повече, обикновено са по-щастливи, имат по-уравновесен характер, по-стабилни бракове, по-добри когнитивни умения и по-добри междуличностни отношения. Ново научно изследване установи още една полза от това човек да има усмихната физиономия - оказва се, че хората с по-широки усмивки живеят по-дълго!

Изследователи от Wayne State University са направили изследване използвайки снимките от Бейзболния регистър на 230 играчи, които са започнали кариерата си преди 1950г. Снимките на бейзболистите били увеличени, след което ги разпределили в категории в зависимост от интензивността на усмивките (голяма усмивка, частична усмивка, без усмивка). Степените на усмихване на играчите били съпоставени с данните за продължителността на живота на тези от тях, които били починали. След това изследователите коригирали анализите си, вземайки предвид и други фактори имащи връзка с дълголетието, като индекса на телесната маса, продължителността на спортната кариера и др.

Така изследователите установили връзка между степента на усмихване и продължителността на живота - играчите, които не се усмихвали на снимките доживели средно до 72.9 години( 63-ма от играчите); тези, които се усмихвали частично, доживели до 75 години (64-ма от играчите); а тези с широките усмивки доживели чак до 79.9 годишна възраст (23-ма играчи).

Авторите на изследването твърдят, че това с усмивките съвсем не са психиатърски измишльотини. Усмивките са отражение на позитивните емоции, които пък имат връзка и с физическото и с психическото здраве на хората. Все пак, от снимките няма как да се разбере дали хората се усмихват спонтанно или просто фотографът им е казал да се усмихнат. Въпреки това голямата усмивка е по-вероятно да отразява истинско щастие отколкото частичната усмивка.

Изводът: Ако искате да живеете по-дълго се усмихвайте повече и по-широко.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Psychological Science.
-

-