В продължение на няколко месеца ще може да се наблюдава непериодичната комета Гарад

Източник: Агенция "Фокус"

Смолян.
Непериодичната комета С/2009 P1 (Гарад), идваща от далечния космос, ще премине еднократно през нашето Слънце и ще бъде видима от Земята в продължение на няколко месеца. Това каза за Агенция „Фокус” астрофотографът Пенчо Маркишки. Той обясни, че означението на кометата с латинската буква „C” означава, че тя ще бъде видима еднократно за нас, защото до следващия път, в който направи обиколката си в далечния космос и премине край Слънцето, може да минат десетки хиляди, а може би и милиони години. Идването на такива комети не се повтаря в обозримата човешка история, за разлика от Халеевата комета, например. „Както Хейл-боп, която бе видима през 1997 г., така и Гарад все още не е обработена от светлината и топлината на слънцето и материалът от нея все още не е изпарен. Когато тя приближи Слънцето и го премине, обикновено е голяма вероятността да развие хубава опашка и да стане атрактивна”, обясни специалистът.

Снимка: Емил Иванов
За първи път приближаването на Гарад е засечено през 2009 г., когато астрономът, на когото е кръстена кометата я вижда в обсерваторията в Алис Спрингс, Австралия. Тогава тя е от 17-та звездна величина и е представлявала доста слаб обект като яркост. Оттогава насам тя приближава Земята и най-близо ще бъде на 5 март 2011 г. След това ще започне да се отдалечава. Най-атрактивно обаче ще бъде наблюдението на Гарад в средата на месец февруари, когато се очаква да бъде с величина 6-7 и ще бъде толкова ярка, че ще е възможно наблюдението й с невъоръжено око. Кометата вече е видима с бинокъл, но човек трябва да познава съзвездието Пегас, за да може да се ориентира. Опашката на Гарад все още е къса и се вижда само комата (дифузното сияние около главата на кометата). До следващата година Гарад ще е развила опашка между 10 и 17 км. „По това време тя ще е между съзвездията Дракон и Херкулес, което означава, че ще е недалеч от полярната звезда и нито изгрев, нито залез ще пречи да се наблюдава”, каза астрофотографът Маркишки. Светлината на кометата ще се вижда след 01.00 часа до разсъмване. Кометата обаче не е толкова силна, че да се вижда и през деня. За да й се наслади напълно, човек трябва да избяга от светлинното замърсяване на града.

Пътя на кометата между съзвездията, фотоизточник www.aerith.net

Маркишки обясни, че не бива кометата да се бърка с падаща звезда. Тялото на кометата е съставено от глина, вода и лед и приближавайки Слънцето, от нея започва да се отделя прах и газ. Понякога е възможно и отделянето на чакъл. В по-добрите случаи кометата образува 2 опашки – една прахова и една газова. „Една комета се наблюдава в продължение на няколко месеца, за разлика от метеоритния поток. Такъв ще се наблюдава в нощите на 12 и 13 август. Падащата звезда има някаква връзка с явлението на кометите, но представлява частица от кометна опашка на тяло, преминало някога край Земята”, обясни Маркишки. Астрофотографът подчерта, че при следващия метеоритен дъжд Луната ще бъде в пълната си фаза и ще пречи за доброто наблюдение на падащите звезди. Освен това желаещите да ги видят, трябва да са извън градовете.
Христина ДОБРЕВА
.