Соларни улични лампи осветиха Ангкор Ват

Благодарение на новите лампи храмовият комплекс, който е разположен в областта Ангкор в Камбоджа, има възможност да подсигури сигурността на туристите и през нощта, което пък е от полза за местния туристически бизнес. Иновативния дизайн на соларните лампи е дело на фирмата Nothing Design Group, а цялостния проект се реализира със съдействието на Asiana Airlines и Корейската агенция за международно сътрудничество (KOICA). Проектът има за цел не само да подобри сигурността в храмовия комплекс, но и да създаде нов, по-съвремен имидж на Камбоджа.

Ангкор Ват е част от световното културно наследство и е под закрилата на UNESCO. Храмът се посещава ежегодно от хиляди туристи, но преди инсталирането на новите лампи малко туристи са го посещавали през нощта. Сега, благодарение на новото осветление, не само туристите, но и местните хора излизат по-често нощем. Освен това местните бизнесмени имат интерес и да работят до по-късно нощем.

До момента са инсталирани 16 соларни улични лампи, а плановете са да се инсталират по още 5 - 10 лампи годишно до 2015г.



Източник: /WorldChanging/