Медитацията - лесен метод да станем по-умни и спокойни

Медитацията е отдавна открит метод за отпускане и освежаване на съзнанието. Сега вече учените имат и доказателства, че медитацията физически подобрява функциите на мозъка. Изследователи от Университета в Орегон са установили, че даже и кратък курс по медитация подобрява връзките между отделните части на мозъка и спомага за регулирането на емоциите и овладяването на стреса.

Учените, в съдействие със свой китайски колеги, са се фокусирали върху ефектите от определени техники за медитация, включващи различни пози, визуализация, отпускащ масаж и дихателни упражнения. В изследването участвали хора, които нямали предишен опит в медитацията. Те медитирали по половин час в продължение на месец. Друга контролна група пък била накарана в продължение на същите часове да упражнява различни други техники за отпускане.

Разликите при медитиращата група се появили още след 6 часа практика, а след 11 часа станали очевидни. Подобрението във функциите на мозъка било значително, за разлика от това на хората в другата контролна група. Резултатите от изследването са публикувани във списанието Proceedings на Националната академия на науките. Структурните промени били най-забележими в мозъчните влакна на мозъчната област известна като anterior cingulate, която се свързва с регулирането на емоциите и поведението.

Откритието може да се приложи в намирането на начини за борба с различни психични заболявания и със стреса. Понастоящем увредената функция на anterior cingulate се свързва със заболявания като дeменция, хиперактивност, депресия и шизофрения.

Предишно проучване на същия изследователски колектив е установило, че даже и 20 минутната медитация има позитивен ефект върху здравето, понеже помага за намаляване на стреса. Учените смятат, че бързото подобрение се дължи на това, че медитативната техника не е агресивна, а по-скоро постепенно отпуска съзнанието и освежава мозъка.

Източник: /DailyMail/