Земята през 2040г - зелена и плодородна

Как ще изглежда планетата Земя през 2040г? Една част от учените отговарят на този въпрос рисувайки мрачни картини - пустинен и сух пейзаж, почти без никакъв живот. Има обаче и друга група учени, които виждат бъдещето на Земята съвсем различно. Например Уилем ван Котхем (Willem van Cotthem) от Белгия.

"Светът ще бъде зелен" - казва той. "Тропически плодове ще се отглеждат навсякъде, където е топло". Разбира се, ще трябва и вода за целта, но не чак толкова много. Достатъчен ще бъде само кратък дъжд от време на време и ето - от песъчливата почва ще избуяват плодородни градини.

Снимка: PopSci

Тези чудеса ще се случват с помощта на хидрогел - свръхабсорбиращ полимер, който може да абсорбира количество вода стотици пъти по-голямо от собствената му маса.

Понастоящем хидрогеловете се използват широко - като се започне от хранително-вкусовата промишленост и се стигне до попиването на нефтени разливи, а най-популярното им приложение е като "вълшебна" попиваща съставка в бебешките пелени. В бъдеще обаче хидрогеловете няма да са просто "капани" за влагата, а и ще я освобождават постепенно, напоявайки по този начин равномерно кореновата система на растенията. Точно от такова равномерно и бавно напояване се нуждаят пустинните области, за да станат отново плодородни. Водата активизира минерализационните процеси и по този начин почвата се насища с хранителни вещества.

Методът е прост - нужни са няколко капки вода и няколко стъклени сфери, които са своеобразно скеле за корените на растението. Според Ван Котхем методът може да се приложи и в космоса. "Но нека първо да решим проблемите си тук, на Земята" - казва той. "Всеки човек трябва да има шанс да произвежда своята собствена храна".

Ван Котхем провежда експерименти с тази технология от 2005г. и вече е успял да отгледа плодове в пустинни области на всички континенти без Антарктида.

Още подробности от източника: /PopSci/