Съкровищата на Одриските воини в Националния исторически музей

На 29 юни 2010 г. в НИМ бе открита изложбата “Съкровищата на одриските воини”. С над 200 уникални експоната изложбата представя богатствата на върхушката на одриската /тракийската/ държава /V-І в. пр. Хр./ - аристократи, висши военачалници, приближени и роднини на владетеля, както и неговата лична гвардия. Посетителите ще видят за първи път, събрани на едно място, истински съкровища: златни и сребърни съдове, блестящи апликации, украсени с филигран и емайл, луксозни трапезни съдове, златни нагръдници, сребърни наколенници, шлемове и копия и всичко онова, с което одриските аристократи и воини са си служили в земния и отвъдния живот.

Сред експонатите са и лични вещи и въоръжение на тракийския цар Севт ІІІ, невероятна пластинчата ризница на тракийски принц, сглобена от над 1600 отделни парчета от реставраторите на РИМ Ямбол и НИМ, целият представителен комплекс, придружавал мъртвия одриски принц, погребан между селата Златиница и Маломирово, златен нагръдник от с. Калояново, златни фиали от с. Тополчане и с. Даскал Атанасово, златна огърлица от Кабиле, сребърна фалера от Стара Загора и др.

Артефактите, до които гостите на Националния исторически музей ще се докоснат, ще надминат очакванията им за нашите предшественици, създали великата Одриска държава – най-мощната държава в Югоизточна Европа през V – средата на ІV в. пр. Хр. Изложбата е подредена с експонати от сензационните археологически открития през последните години, съхранени в Националния исторически музей, Националния археологически музей в София, Регионалния археологически музей в Пловдив, в Регионалните исторически музеи в Стара Загора, Ямбол и Сливен и Историческите музеи в Казанлък и Нова Загора.

“Съкровищата на одриските воини” ще гостуват в НИМ до края на октомври.

Източник: НИМ