Намислихте ли си желания? Падащите звезди идват

Първият силен метеоритен дъжд за тази година вече мина. Това бяха Квадрантидите, които наблюдавахме на 3-4 януари. Но, ако случайно сте ги изпуснали и не сте успели да видите падаща звезда, няма страшно - космическото шоу тепърва започва и ще продължи през цялата година. И така, намислете си желания, а ето го и списъка с по-силните метеоритни дъждове през годината, както и датите, когато е най-вероятно да забележите падаща звезда.


3-4 януари - Квадрантиди
Квадрантидите понякога могат да ни демонстрират до 100 падащи звезди на час, но максимумът им е доста кратък - само няколко часа - и не винаги може да се уцели подходящия момент за наблюдение. Радиантът на потока е съзвездието Квадрант (днес то е включено в голямото съзвездие Воловар), което се намира близо до известната Голяма мечка. Радиант се нарича точката от небесната сфера, от която - за наблюдаващия от Земята - изглежда че идват падащите звезди. Но, ако не разпознавате съзвездията не се притеснявайте - добрата новина е, че всъщност падащ метеор може да се забележи във всички части на небосвода, а радиантите от съзвездията са дали преди всичко имената на метеоритните потоци, например от Квадрант - Квадрантиди. Това е северно съзвездие, и затова този метеорен поток се наблюдава най-добре от северното полукълбо на Земята.

15-25 април - Лириди, с максимум на 22 април
Лиридите са ярък метеоритен поток и често звездите оставят дълги следи при падането си. По време на максимума ще могат да се наблюдават около 10-20 метеора на час, но понякога има и неочаквани пикове, когато метеорите могат да достигнат до 100 на час. Лиридите се пораждат от праховите частици на дълго-периодичната комета C/1861 G1 Тачър и са наблюдавани ежегодно в последните 2600 години. Радиантът на този метеоритен дъжд е близо до ярката звезда Вега от съзвездието Лира, откъдето идва и името Лириди.  Между другото, преди около 14 хил. години, тъкмо звездата Вега е била Полярна звезда, но, в следствие на прецесията, в наши дни небето е малко по-различно и полярната ни звезда е друга - последната от опашката на Малката мечка. Но към 13 727-а година Вега отново ще стане наша Полярна звезда.

5-7 май - Ета-Аквариди
Този метеоритен поток се поражда от Халеевата комета и има широк период на максимум, което означава, че през всичките тези дни от 5 до 7 май има значителна вероятност да видите падаща звезда, особено сутринта преди зазоряване на 6-ти май. Но по-принцип този метеоритен дъжд се наблюдава по-добре от южното полукълбо на Земята. Радиантът му е близо до звездата Ета на съзвездието Водолей, откъдето идва и името Ета-Аквариди (Aquarius - Водолей).

10-13 август - Персеиди, с максимум на 12 август
Персеидите са един от най-добре наблюдаваните метеорни потоци по нашите географски ширини, но за съжаление, точно през тази 2014г. се падат близо по дата със суперлунието на 10 август - най-голямата пълна луна за тази година. Поради силната лунна светлина падащите звезди вероятно трудно ще се забелязват, но пък можете да се изхитрите и да наблюдавате нощното небе в часовете, когато луната още не е изгряла, или когато вече е залязла. Персеидите изглеждат че "идват" от съзвездието Персей, и се пораждат от кометата Суифт-Тътъл. По време на максимума, броя на падащите звезди може да достигне до 90 за час.

7-8 октомври - Дракониди
Радиантът на този метеорен поток почти съвпада с главата на дракона от съзвездието Дракон, което е северно съзвездие и затова най-добре се наблюдава от северното полукълбо на Земята. С падането на нощта, радиантът на Драконидите е разположен най-високо в небето, което означава, че - за разлика от повечето други метеорни потоци - падащите звезди се наблюдават по-често след залез слънце, отколкото в сутрешните часове (отново ще трябва да се съобразявате с Пълнолунието).Този метеорен поток е наистина непостоянен, поражда се от кометата Джакобини-Цинер, и обикновено е слаб, с малко падащи звезди. Но бъдете на щрек, когато Драконът се събуди! В редки случай, през някои години се е стигало до истински метеоритни порои, когато са се наблюдавали стотици падащи звезди само за един единствен час.

Края на октомври - Ориониди
Този метеорен поток се поражда от Халеевата комета и има трудно предсказуем максимум, но най-интензивен ще бъде вероятно около 21 октомври. По време на максимума, броя на падащите звезди достига до 20 на час, и за щастие през тази 2014 година се пада близо до новолунието, т.е. нощите ще са достатъчно тъмни, а шансовете да видите падаща звезда са доста добри. Радиантът на потока е северно от ярката звезда Бетелгейзе на съзвездието Орион, а най-добрите часове за наблюдение са след полунощ, преди зазоряване. Падащите звезди от Орионидите често оставят дълги опашки, а често се наблюдават и ярки, бързи метеори, така че си струва да се наблюдава небето през тези нощи, а ако успеете да направите и снимки - още по добре.


16-17 ноември - Леониди
Радиантът на този метеорен поток е съзвездието Лъв (Leo - Леониди), и всъщност тъкмо Леонидите са известни с една от най-зрелищните метеоритни бури в историята. В сутринта на 17 ноември през 1966г., в продължение на 15 минути потокът метеори бил толкова интензивен, че се наблюдавали по няколко ХИЛЯДИ В МИНУТА. Трябва да е била наистина красива тази нощ през 1966-та, звездитете са падали изобилно точно като дъжд. Някои от очевидците на този метеоритен поток разказват, че имали чувството сякаш Земята пътува сред звездите с главозамайваща скорост. Леонидите се пораждат от кометата Темпъл-Тътъл, и е се смята, че са  най-изобилни през около 33-34 години, така че тази година не се очаква да видим повече от около 10-15 метеора на час, но пък  знае ли човек, кога Лъвът ще реши да реве...

13-14 декември - Джеминиди
Радиантът на този поток е близо до ярките звезди Кастор и Полукс - двамата близнаци от съзвездието Близнаци (Gemini - Джеминиди). В момента, джеминидите са най-постоянният и активен ежегоден метеорен поток. Те се наблюдават еднакво добре и в северното, и в южното полукълбо, и при това са доста изобилни - достигат до 50-100 метеора за час по време на максимума. Освен това са доста ярки и, дори когато метеорният поток съвпада с Пълнолунието, пак има доста добри шансове да видите падаща звезда. Джеминидите се причиняват от обект на име "3200 Фаетон", който се смята за изгаснала комета.

Няколко трика за по успешно наблюдение на метеорните потоци:
1. Избягвате светлинното замърсяване от градовете и по възможност избягвайте големите населени места с много улични лампи, но да се наврете в някоя гъста гора също не е добра идея. Най-добре е да намерите по-широка поляна извън града, а ако имате къща на село - можете да гледате звездите направо от задния си двор.

2. Съобразете се с фазите на Луната - колкото по-пълна е Луната, толкова по-трудно ще ви бъде да забележите падащи звезди. Ако няма как да се избегне Пълнолунието, поне изберете тези часове от нощта, когато Луната още не е изгряла, или вече е залязла.

3. И най-важното: Метеорните потоци е трудно да се предскажат съвсем точно, а изброените тук дати и часове са само ориентировъчни. Ловенето на падащи звезди е малко като риболова - човек отива сред природата, наслаждава се на гледката на звездното небе, и евентуално - ако има късмет - може и нещо да улови. Желая ви късмет и много сбъднати желания!

Използвани са материали от Earthsky.org и Wikipedia.org
-

-