Избрано от добрите новини за изминалата седмица

Помогни си сам...

Снимка: Facebook

Безплатен базар на вещи, запазени, но неупотребявани от собствениците им, организираха в Пловдив. На калдъръма в Стария град всеки можеше да си избере дрехи, книги, бижута или техника, като заплати за това с усмивка. Идеята да се прокламира взаимопомощ ще продължи и занапред.  Организаторите му се обявяват за алтернатива на консуматорската култура и се опитват да покажат, че свободният обмен е нещо нормално, макар отдавна забравено от нас. На 14 април подобен свободен пазар ще се организира и във Варна.
За трета поредна година доброволци ще почистват българското Черноморие. Акцията е на организацията "Сърфрайдър" и е част от глобална инициатива за по-чисти плажове, която обединява 40 държави от цял свят. Миналата година повече от 50 хиляди по света се включиха в зелената инициатива. У нас тогава бяха почистени плажни зони в района на Синеморец, устието на река Камчия, Варна и Бургас.
Жители на Добрич излязоха на протестно шествие срещу добива на шистов газ в знак на солидарност с румънските граждани, които също са против прилагането на този метод. Протестът в Добрич премина под наслов "Два народа - една вода, два народа- една борба". Гражданите се обявиха не просто за продължаване на мораториума върху шистовия газ в страната, но и за налагане със закон на забрана върху технологията.


Децата и книгите
За трета поредна година МОСВ организира конкурс за деца и юноши на възраст от 7 до 18 години на тема „Обичам природата и аз участвам”. Срокът за изпращане на конкурсните творби е 31 май 2013 г. Идеята на конкурса е да покаже  отношението на младите хора към природата и грижата към нея, като отношение към самите нас.  Защото всеки е значим и заслужава да живее, учи и работи в чиста и здравословна среда и това е отговорност на цялото ни общество.
Потегли вторият "Поход на книгите" в България – време за приказни герои, рицари, срещи с известни личности, мечти, награди, ретро трамвай и музика. Целта на проекта е да повиши интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс, като напомни на родителите, учебните заведения и обществото за ниската грамотност и липсата на връзка между книгите и най-малките.
 По повод Международният ден на детската книга, екипът на Сдружение „Азбукари“ направи дарение от детски книги на Дома за деца лишени от родителска грижа в столичния кв. „Драгалевци”. Децата получиха богата колекция от известни детски романи, книги с приказки и учебни помагала. Заместник –председателят на сдружението Боряна Петрова заяви, че с настоящата инициатива екипът на организацията не само е зарадвал децата, но и се надява да е допринесъл за тяхното обучение.
640 тома със специализирана музикална литература и книги на български автори са събрани до момента в рамкитре на благотворителна кампания, инициирана от Община Враца. Дарението е за Българския музикален колеж в с. Твърдица, Република Молдова.
По повод Деня на Земята (21 април) фондация Credo Bonum организира инициативата "Книги за смет”. Идеята е всеки, който върне килограм пластмаса, да получи в замяна книга. Кампанията ще се състои на 21 април на площад "Славейков” в София. Книгите ще са електронни или хартиени, като са подбрани повече от 30 популярни заглавия.


Добри хора
Неизвестен благодетел обяви, че ще дарява по 500 лв. всеки месец за лечението на болната от рядко заболяване 17-годишна Борислава от Варна. Майка й вече пети ден е в гладна стачка пред общината заради отрязаните помощи на детето й. Малко по-късно кандидат-депутати във Варна от различни партии събраха около 200 лв. и ги дадоха на разстроената майка.
Таксиметровият шофьор, който изроди бебе в колата си на път за болницата, бе награден с почетен плакет от кмета на Дупница инж. Методи Чимев. 64-годишният Виктор Паргов гостува в кметския кабинет по покана на Чимев и разказа цялата история по раждането на бебето в таксито. Това не е пъвото предизвикателство, което съдбата изпраща на дупничанина. През 2006 година той откри 8000 лева и ги върна на собственика им.
89-годишен пловдивчанин се включи в инициативата на фондация "Пловдив 2019" "Моята любима музика". Идеята е да се съберат максимално много грамофони и плочи, които да свирят заедно по Главната улица на града на 24 април. Възрастният пловдивчанин се включи в акцията с 6 винила, сред които музика на Бони М и Емил Димитров.


Технологии
Рекламите по телевизията вече ще бъдат по-тихи. От 1 април се въвежда единен стандарт за звука на "посланията" от малкия екран. До това се стигна след споразумение между Съвета за електронни медии, най-големите асоциации на рекламните агенции и радио и телевизионните оператори.
 Единен онлайн каталог дава възможност за търсене на заглавия на книги, списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2 милиона записа, съобщиха за Факти.бг авторите на проекта. Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез Свободния каталог НАБИС /nalis.bg/. Идеята за каталога е развита още през 2008 г., а през следващата започва неговата реализация, като в момента вече е налична пълната му функционалност.
Университетът "Харвард" и Масачузетският ТУ са основали програмата edX – предприятие с идеална цел. Специалистите са разработили мащабна интернет платформа за онлайн образование с отворен код, която да обслужва милиони хора по цял свят, се обяснява на официалния сайт. Единственото изискване към желаещите да се включат в нея е... да имат достъп до интернет. Към момента edX предлага безплатни онлайн курсове от Харвард, Масачузетския технологичен университет и Калифорнийския университет Бъркли. От есента на 2013 г. ще започнат курсовете на още три престижни висши училища.


Земеделие
Oбщина Кюстендил започва безвъзмездно предоставяне на земеделска земя на социално слаби семейства. Всички желаещи ще имат възможност да получат по 500 кв. м обработваема земя, в рамките на земеделския сезон. „Всяко едно семейство, което има нужда и е готово да работи, може да получи такава земя. Така те ще могат да засадят зеленчуци или друга продукция, с която да осигурят своята прехрана. Ние сме насреща", каза Петър Паунов.
Велико Търново посрещна Седмицата на гората с готови идеи как да изглеждат градинките и междублоковите пространства. Жителите на старата столица мечтаят за красиви алеи, много цветя, дървета и зеленина. Досега в общината са подадени повече от 20 молби за озеленяване. Според специалистите, тази инициатива е успешна, защото хората сами казват какво искат да се направи за градините и алеите. А ако не са доволни, могат да обвиняват единствено себе си.
Учениците от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог ще се учат на биодинамично земеделие. 20 момичета и момчета на възраст между 16 и 18 години ще работят по проекта. Те ще проведат трансгранична практика в биодинамична ферма в област Умбрия, Централна Италия, с продължителност 3 седмици по предварително изготвена и съгласувана програма.

-

-