Онлайн вдъхновение или да създадеш за друг

Ако това да изработиш нещо красиво и да го дариш, е твоят начин да си активен, направи го.

"Обичам да създавам или претворявам различни предмети и вярвам, че всяко нещо на този свят има право на повече от една възможност и повече от един живот", така твърди Вихра Василева, известната блогърка от „РазВихрено“, един от хората, които изработват своите красиви предмети и ги даряват за продажба в сайта 2gathertogether.org

Инициативата е съвсем нова в България и вече набира скорост и съмишленици в интернет пространството. А идеята е, че всеки автор би могъл да изработи и дари в нашия сайт като средствата от продажбите ще се събират и ще отидат за подкрепа на други проекти. Защото има много истории за хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа, има истории и за такива, които сами случват промените, без да чакат помощта. Ние избрахме да подкрепим вторите, защото знаем, че креативността и отговорното поведение се предават.

Свещник - ръчно рисувано стъкло; Категория: За дома; Автор: Елена Шемтова
Стъклен свещник - височина 7 см. Ръчно рисуваното стъкло е чудесен начин да направим дома си далеч по-интересен и забавен. Идеални са за подарък.

Когато правим нещата заедно, те се случват по-лесно“, така ние от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ представихме идеята да създадем онлайн благотворителен магазин и там да събираме хора с отношение към красивото, към традициите и ръчно изработените предмети. Говорихме с познати, в чийто творчески потенциал вярваме и те се включиха в проекта. Така започна работата по нашия магазин 2gathertogether.org .

Сега вече идеята ни се превръща в място за творческа изява, магазин за красиви предмети и най-важното възможност за подкрепа на нови проекти. С нас се свързват  хора, които искат да дарят предмет изработен от тях или такива, които ни предлагат да създадат нещо специално за сайта. Разказват ни за своите каузи и от проект с много неизвестни 2gathertogether.org се превръща в различен начин на популярност и подкрепа.

Комплект Цветът на розата; Категория: Аксесоари; Автор: Morea
Комплект ”Цветът на розата”. Материали: полимерна глина, метал без съдържание на никел.

Сайтът предлага уникални неща, някои от които не могат да бъдат намерени другаде. Като капанката - за изработката й са нужни поне 4 часа и чифт сръчни ръце. В миналото жените от с.Садина и региона са я забождали зад ухото си преди да се хванат на хорото, подарявали си я за здраве и по случай настъпването на пролетта. В наши дни този колоритен аксесоар може да служи и като артистично допълнение на тоалет, подарък от миналото, както и уникална мартеница. Чрез магазина дадохме възможност и на децата от село Куртово Конаре да изработват своите кукли от царевична шума, които оглавиха класацията „Чудесата на България“, да продължат да творят и да показват произведенията си на нашия сайт. В 2gathertogether.org се включиха и Елена Шемтова от магазин „Zелена“, Мария Аргирова със своите прекрасни бижута и картички, авторите от morea и др...

Фотография в рамка "Хоро на тревата"; Категория: Други; Автор: Виктор Троянов
Снимката е част от поредицата „Живо наследство – цветовете във времето“ - 23-те снимки, отразяващи различните проекти  по едноименния фонд на ФРГИ, които показват как културното ни наследство може не само да се съхрани, но и да се обогати, допълни, и да има модерно звучене.

Средствата, които събираме от продажбата на авторските предмети ще ни помогнат да подкрепим други проекти, други общности, да се съхранят и да предадат уменията си.  А хора, които имат добри идеи и искат да ги развиват не липсват. Те могат да са тези, които ще направят градина пред блока си, за да играят децата им там. Могат да построят паркинг за велосипеди и да използват този транспорт за предвижване в града, могат да помогнат на хлапетата в дома за деца в неравностойно положение поне за малко да се почувстват значими и оценени. Всички те могат и го правят, а всеки от нас с една покупка може да помогне хубавите неща да се случват по-често. Така освен една запомняща се среща с интересни творци и техните ръчно изработени произведения, вие ставате съпричастни към кауза, която ви е близка.

Различни авторски предмети, снимки и аксесоари можете да си купите на www.2gathertogether.org

-

-