Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (18 март - 24 март 2013г)

Търси се
Млад мъж, който е спасил 13-годишно момиче от удавяне във Варна. То е паднало в морето край втора буна. Младежът, който се представил като Митко, е скочил и спасил Жана. В социалната мрежа, семейството на детето издирва Митко, за да му благодари за риска, който е поел.


История и култура

Снимка © DarikNews.bg

Уникална национална изложба на гоблени на историческа тематика може да се види от 22 март в изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Гобленарките са от цялата страна и са извезали върху платната си църкви, манастири и паметници на културата, пейзажи, исторически личности и дори репродукции на картини от известни художници, сред които Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора. Сред експонатите има и прекрасни модели на народни носии от различни етнографски райони на страната.
Студенти по история от Софийския университет са се амбицирали да направят филм за Левски и да организират серия дебати за Апостола с участието на професионалисти. Те са провокирани от това, че за Левски се говори много, но се знае малко, което според тях е твърде обидно за велика личност като Апостола. „Важно е да разберем какво кара един млад човек да поеме такъв път, да посвети живота си на дело, от което той не печели – печели цял народ, както сам е казал. Повечето хора са егоисти, а той се отдава на Отечеството си, бори се за другите, а не за себе си."
Трима артистични холандци предизвикаха истинска диномания в Бургас. Костюмите им са оборудвани със серво механизми, които задвижват главата с шията и опашката на динозавъра, издават и звуци. За да наблюдават дефилето на динозаврите излязоха хиляди бургазлии /буквално/, които вървяха с тях и изпълниха “Богориди” от Общината до входа на Морската градина. Най-много се радваха децата и нито едно от тях не беше изядено. :-)


Помогни си сам...
Хора в Разград започнаха сами да пълнят дупките по улицата си, след като стана ясно, че за поредна година в местния бюджет няма средства за ремонти. Живеещите на улица „Костур" заложиха на доброволен труд, ръчна количка, две лопати и асфалтови отпадъци, за да променят поне малко към по-добро условията, при които живеят. За да запълнят дупките, инициаторите на акцията използват асфалт втора употреба. Хората смятат, че се справят с ремонта не по-зле от местната власт.
Ученици от професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" в Русе събраха 1750 лв. при благотворителна продажба на творби от изложба-базар. Младите творци бяха изработили вази, чаши, пепелници, стенни часовници, както и малки пластики и пана. В едната от залите предметите се продаваха с фиксирана цена, а в друга беше направен търг за изделия с висока художествена стойност. Събраните средства ще се използват за закупуване на оборудване за училищната фитнес зала.


Младите таланти в България
имат своя шанс за изява. „Творим изкуство“ е проектът, който запали стотици момичета и момчета в сферата на изобразителното изкуство и фотографията. Всички младежи на възраст 14-19 години могат да се включат в „Опознай Родината, за да...“
Министерството на образованието обяви националния конкурс "Млади таланти". За участието в националния конкурса е необходимо желаещите да подготвят научноизследователски или иновационни проекти в областта на естествените, социално-икономическите и хуманитарните науки, както и в информационните и комуникационните технологии. Срокът за подаване на проекти е 22 април.
Еднопосочни самолетни билети за Токио получиха деветима млади българи. Те заминават като стипендианти на японското правителство за две или пет години с може би най-престижните стипендии - "Монбушо", които им отварят вратите навсякъде по света. Вече 22 години Япония инвестира във висшето образование на наши талантливи млади хора. Съвсем символично тръгват точно когато в Япония започват да цъфтят вишните. Кандидатите всяка година са стотици. Отиват десетима. Те са напълно финансово обезпечени.


Технологии
От първия млекомат в Търговище потече качествено, свежо краве мляко, доставено директно от производителя. Млякото не се предлага от нелегални търговци, а от сертифицирана ферма, която е инвестирала в машината 16 000 лв. Налива се в бутилки за еднократна употреба и подлежи на редовен санитарен контрол. Машината работи точно като кафе-автоматите. Може да си купите от 100 грама до 3 литра. „Вземаш си бутилка, пускаш си стотинка, натискаш бутона „Старт" и тече млякото" - разказва фермерът Борянка Стойчева.
Община Съединение ще пусне безжичен интернет на цялата си територия до края на месеца. Достъпът до услугата ще бъде напълно безплатен за жителите на деветте села от общината и самия град Съединение. Безплатен интернет ще ползват и всички, които минават през населени места. Усилвателите вече са монтирани и се правят последни проби.
Български екипи ще могат да участват за първи път в „Space Apps Challenge” на НАСА. Международното технологично състезание ще се проведе на 20-21 април 2013 г. едновременно в София и още 74 града в 41 държави. Виртуално събитието ще събере хора от цял свят, които ще разработват технологични решения за подобряването на живота на Земята и ще допринесат за развитието на изследователските мисии в космоса. Регистрацията е вече отворена за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България, които имат интерес да се включат.


Туризъм
В най-скоро време Морската градина в Бургас ще се сдобие с още едно пространство за градско изкуство. В стена за графити ще бъде превърната стара и недобре изглеждаща паркова конструкция, намираща се до крайбрежната алея, в непосредствена близост до друго културно пространство - Графичната база. Освен изграждане на стена за рисуване проектът включва още монтиране на пейки и масички. Предвид близостта на мястото до плажа и сърф-базата, пейките ще бъдат направени от стари сърф-дъски. Масичките пък ще дават възможност на тях да се играе шах.
Започва изграждането на десет веломаршрута във Витоша. Те са част от предвидените дейности по проект "Дейности по устойчиво управление на Природен парк "Витоша", финансиран по оперативна програма "Околна среда". Експертите разработват маршрути с определени нива на трудност, предназначени за различни целеви групи от хора. Маршрутите ще бъдат описани, оформени и маркирани, като трасетата са избрани с цел да бъдат използвани от любители на планината с различни и специфични интереси и нужди.


Българското по света

Снимка © inews.bg

Съвременната библиотека в Пловдив беше отличена в годишните награди за архитектура "A+"", които се организират от сайта за архитектура Architizer. Библиотеката грабна награда в категорията "Временен обект". В гласуването на потребителите са отчетени над 150 хиляди гласа за пловдивската библиотека.
Първият българин, който ще изнесе лекция в Папския институт в Рим е арехологът Александър Минчев от Варненския музей. Лекцията е на тема "Раннохристиянска архитектура и изкуство по Българското Черноморие (ІV-VІ в.)" и ще бъде придружена от презентация с обширна информация за раннохристиянските паметници от този регион на България, включително и най-новите находки.


Кафе с любов и хляб за бедните
Появилата се преди няколко дни идея за така нареченото "висящо кафе" светкавично спечели хиляди почитатели в социалната мрежа. Повече от 40 заведения в цялата страна от няколко дни сервират т.нар висящо кафе. Топлата напитка е безплатна за хора без пари и преди това е била платена от друг клиент на заведението. По време на пости и в момент, когато държавата абдикира от грижата за най-бедните, народът прегърна една благотворителна кауза - да нахрани беден човек.
Вече имаме и инициатива за "Висящ хляб".Кампанията беше лансирана в България от варненско кафене чрез социалните мрежи. За броени часове тя набра над 30 последователи сред собствениците на бакалии и ресторанти. Идеята е проста – когато пазаруваш в магазин, обозначен със стикер „Висящ хляб“ или „Висящо кафе“, можеш да платиш още един самун или салам например. Ако след това в магазина влезе безработен или друг беден човек, той може да поиска от „висящата“ стока. Получава я напълно безплатно, без да се иска документ, който да удостоверява, че е социално слаб.

-

-