Лечебни звуци помагат на болнични пациенти в Обединеното кралство

Нашата връзка с музиката е сложна, но нейното въздействие върху емоционалното ни състояние е добре документирано; любимата ни песен веднага може да промени настроението ни. Така смятат и от Колегията за Звуково Лечение (КЗЛ) - британска неправителствена организация, която провежда курсове и обучения на звукови лечители още от 1998г. В последните години организацията си е спечелила доверието на здравните власти в страната и вече успешно прилага своите техники в помощ на болничните пациенти в различни здравни заведения.


Понастоящем звуците се използват в най-различни медицински процедури, от разбиване на камъни в бъбреците, до откриване на ракови клетки. Освен всичко това, звуците могат да бъдат използвани и за успокояване на пациентите, както и за подобряване на цялостното им емоционално и физическо състояние, и точно в това се е специализирала КЗЛ.

Един от преподавателите, автора и лечителя Саймън Хедър, описва звуковото лечение като "терапевтично приложение на звуковите честоти върху тялото и ума на човека, с цел да се приведат те към състояние на хармония и здраве". Според Хедър, има много различни методи, които колегията използва в своята практика, включително използването на вокали, свиренето на различни инструменти, или просто слушането на музика. "Много са ползите от звуковото лечение" - казва той. "Това е природен начин за въздействие върху болката и болестта, лесен е за използване и няма вредни странични действия."

Все повече научни изследвания подкрепят тези твърдения. Проучвания показват, че като се премахнат стресовите честоти от гласа на човек може да се намали кръвното налягане и да се ускори оздравителния процес в тялото, а слушането на бавни ритми забавя пулса и намалява нивото на стрес.


Друг преподавател от КЗЛ, Крис Бланшард, организира ежегодна практика наречена Soundscape в болницата Nevill Hall в град Абъргавени през последните 3 години. Упражненията имат за цел да приведат участниците в подобно на медитация състояние, което според Бланшард помага на пациентите да се отпуснат и да насочат мислите си далеч от болничното ежедневие, което често е доста стресово. "Стремим се да внедрим позитивните звуци  на обществените места и най-вече в болниците"- казва Бланшард. "Аз чувствам, че когато провеждаме Soundscape, ние напомяме на самите себе си, че човешките същества се нуждаят от любов и съчувствие, и те трябва да бъдат част от лечебния процес."

"Като звуково-лечебна практика, Soundscape е насочена към тези, които биха искали да използват гласовете си. Припяването и техниките за настройка на гласа са основните прилагани методи" - обяснява Крис. "Инструментите също са добре дошли - използваме гонгове, флейти, тибетски паници. Хората могат и само да слушат звуците - това също е част от лечението." Прилага се и т.нар. "арфов кръг", при който участниците сядат в него, за да почувстват вибрациите на звуците, а освен това болните могат да получат и своя собствена "звукова баня", при която те лягат и биват заобградени от хор нежни гласове, които им пеят.


През октомври 2012г. звуковолечебната практика в болницата Nevill Hall е привлякла повече от 30 души. Един от пациентите разказва, че възнамерявал от любопитство да надникне само за минутка, а в крайна сметка останал за повече от 3 часа - цялото време на практиката. "Това определено не е моят вид музика; аз съм от тези, които си падат по Ролинг Стоунс и Дорс," - казва той - "но звуците бяха толкова хубави, че просто не можех да си тръгна!" Друга пациентка, Сара, коментира след събитието: "Това бяха най-успокояващите звуци, които някога съм чувала, наистина чудесно ми се отразиха."

Педиатърът Том Уилямс, който е консултант към болницата, се стреми да превърне музикалното лечение в постоянна част от Nevill Hall. "Важно е да се включат изкуствата като постоянна част от лечебния процес" - казва той. "Звуковото лечение може да помогне на хората поне за малко да забравят притесненията си и да успокоят умовете си."


Понастоящем голям брой подобни инициативи се прилагат в редица болници в Обединеното кралство. Например лечение с барабанени звуци се прилага от организацията Slappingskins в няколко болници, включително и в главната болница по гръбначни травми в Stoke Mandeville. Междувременно, Ирландския камерен оркестър е изнесъл концерт в Дъблинската болница Tallaght, след което 82% от пациентите са потвърдили, че музиката им е помогнала да се успокоят, а 52% казали, че музиката ги е накарала да се почувстват по-щастливи.

Различнте методи, които се прилагат в болниците, показват, че лечебните свойства на звуците се простират далеч отвъд обикновената радост от хубавото музикално изпълнение. Звукът може да се свързва с нашето тяло по неочаквани начини, и по всичко изглежда, че допълнително помага за възстановяването на много пациенти.

Източник: /positivenews.org.uk/
Фотоизточник: /collegeofsoundhealing.co.uk/

Още за лечебната сила на музиката, звуците и гледките можете да прочетете тук:
http://dobritenovini.blogspot.com/2011/02/blog-post_14.html
http://dobritenovini.blogspot.com/2010/10/blog-post_26.html
-

-