Знаят ли децата разликата между добро и зло?

8-годишният Уайът Ърбър бил покрусен, когато научил, че 2-годишната му съседка Кара Килти е диагностицирана с левкемия и искал да направи нещо, за да й помогне. Когато майка му казала, че местната банка организира лятно състезание за събиране на вторични суровини с голяма награда от 1000$, третокласникът изобщо не се поколебал да се запише. "Уайът е голям оптимист и веднага каза, че иска да участва в състезанието и като спечели 1000-та долара, да ги даде на Кара" - разказва майка му по телефона от дома им в Едуардсвил, Илинойс.

За всеобща изненада (освен може би за негова собствена) няколко седмици по-късно Уайът действително спечелил състезанието и удържал на думата си, като дал изкараните с труд 1000$ на Кара и семейството й, за да помогне за нейното лечение.

Историята на Уайът, която била широко отразена в голяма част от националните медии, предизвикала много похвали и възхищение за щедростта на младите. Но за учените, които се занимават с изследвания на корените на човешката доброта и моралност, инстинктът на Уайът да помогне не бил чак толкова необичаен, защото все повече изледвания доказват, че моралното съчувствие на хората започва да действа много по-рано, отколкото се е смятало преди. Съвсем малки деца и дори бебета демонстрират такива качества като щедрост, емпатия и чувство за справедливост, които показват, че хората изглежда имат вродена тенденция към алтруизъм и са способни да правят морален избор още от забележително млада възраст.

Философите и религиозните мислители хилядолетия наред са се вълнували от фундаменталния въпрос дали хората са по природа добри или лоши. Сега науката е стигнала до извода, че вероятно има и от двете по малко. Психолозите установяват, че хората започват живота си екипирани и с добри, и с лоши склонности, а кои от тях ще се проявят зависи в голяма степен от външните условия.


Психоложката Кайли Хемлин от Университета в Британска Колумбия е изследвала реакциите на 3 и 5-месечни бебета към героите на куклено шоу, и установила, че бебетата показават явни предпочитания към тези куклени герои, които споделят своето с другите, като инстинктивно ги прегръщали или ги гледали, вместо към куклите, които постъпвали по-егоистично. Харвардския психолог Феликс Уорнекен пък документирал невероятните усилия на 2-годишната Анастасия да преодолее една вана пълна с играчки, за да помогне на учения и да му подаде един кламер, който е изпуснал. Анастасия прави това спонтанно и многократно - то се повтаря всеки път, когато той изпусне кламера и не може да го достигне.

Професор Конг Ли от университета в Торонто провел интересна игра "Скрий бонбончето" с 2,5-годишния Танг Танг, при която наблюдавал очарователната неспособност на детето да лъже. Това разкрило на учения сложната умствена гимнастика, която е необходима, за да се скрои измама - да се премълчи истината, да се осъзнае, че другите не знаят това, което ти знаеш, и в крайна сметка да се измайстори лъжата - а това е нещо, което повечето деца не могат да направят преди да достигнат до възраст между 2 и 4 години.

Всички тези случаи, а и много други, са предмет на разискване в документалния филм "Бебетата: Родени да бъдат добри". Неговата режисьорка Айлин Таленберг разказва, че изследванията в тази област се простират много отвъд бебетата и достигат до сърцевината на човешката същност. Тя самата често бивала изненадана от своята собствена чувствителност към несправедливостите. "Когато съм свидетел на някаква несправедливост, става нещо в мен, което го чувствам почти физически. И се чудя, откъде идва това?" - казва тя. "Това не е нещо, което идва от религията или нещо от този сорт, а по-скоро е някаква почти интуитивна реакция." И добавя, че тази реакция е почти универсална. "Ние се ядосваме, когато хората постъпват зле и сме щастливи, когато те правят добро."

Изследвания показват, че съчувствието при хората не е нещо статично, а се променя през живота ни и има връзка с външните условия. И все пак, в Илинойс Уайът Ърбър показа, как възрастните могат да се учат на моралност от децата. Неговото добро дело вдъхновява хиляди дарители от цялата страна да отворят портфейлите си и да помогнат на малката му съседка.

Автор: WENCY LEUNG (преводът е със съкращения)
Източник: /theglobeandmail.com/
-