Наблюдавай Международната Космическа Станция (МКС)

НАСА изпраща съобщения, когато МКС ще премине наблизо


Знаете ли, че тя е третият по яркост небесен обект след Слънцето и Луната? И въпреки това повечето хора не са виждали никога международната космическа станция, просто защото не знаят кога и накъде да гледат в небето. Но сега, НАСА стартира услугата си "Spot the Station" (Наблюдавай Станцията) и ще изпраща съобщения всеки път, когато МКС е наблизо и престои да премине над предварително зададената географска локация. Така, при ясно време, всеки желаещ ще може да види Космическата станция даже и с невъоръжено око. Тя ще изглежда като бързо движеща се светлина в небето, а ето и една снимка на МКС от Wikipedia:


Всичко това се прави по случай 12-тата годишнина, откакто са започнали да работят екипажите от различни народности на борда на МКС. За целта са избрани 4600 локации по цялото земно кълбо, и при доближаването до някоя от тях НАСА ще праща e-mail на всички, които са регистрирани за услугата. Регистрацията важи за срок от 12 месеца и е напълно безплатна! Не се притеснявайте, ако вашият град го няма в списъка, защото Станцията се вижда на голямо разстояние и спокойно можете да посочите най-близката до вас от посочените локации. Например за България е дадена само София, но МКС ще може да се наблюдава от цялата територия на страната ни.

Регистрация можете да си направите на долния адрес:

http://spotthestation.nasa.gov/

След което ще получите и-мейл за потвърждаване на регистрацията ви с уникален код, който трябва да регистрирате в системата на НАСА. И готово! Следващия път, когато международната космическа станция е наблизо и предстои да прелети над главата ви и може да се наблюдава, от НАСА ще ви изпратят съобщение, за да знаете в колко часа да наблюдавате небето и в коя посока точно. Принципно има опция и SMS да ви се изпрати, но вероятно ще трябва допълнително заплащане на мобилния оператор, докато и-мейл-а е съсем безплатен. Съобщението, което ще получите от Американската космическа агенция ще бъде от следния вид, примерно:

SpotTheStation! Time: Wed Apr 25 7:45 PM, Visible: 4 min, Max Height: 66 degrees, Appears: WSW, Disappears NE.

Което означава:
Time: Wed Apr 25 7:45 PM - ден от седмицата и час
Visible: 4 min, Max Height: 66 degrees - колко време ще се вижда и на каква височина над хоризонта, като 0 градуса е самия хоризонт, а 90 градуса е точно над главите ни
Appears: WSW, Disappears NE - географските посоки от където ще се появи и където ще се скрие МКС (Е - изток, W - запад, N - север, S - юг и производните им междинни посоки)

Приятно наблюдение на всички!

А ето и една Уеб камера, която е монтирана на самата МКС, и където може да се види как изглежда нашата Земя от космоса, наблюдавана в реално време.

 

Източници: dailymail.co.uk, geocam.ru, nasa.gov, Wikipedia
-

-