Фермерът, който победи Монсанто

От доста време насам биотехнологичната копорация "Монсанто" се опитва да наложи контрол върху семената, които се използват за отглеждане на хранителни култури в световен мащаб. Компанията вече се е сдобила с патенти на многобройни генетично модифицирани сортове растения, които могат да бъдат отглеждани само ако човек притежава лиценз за тях и които е нужно да се закупуват отново всяка година (хората нямат право да съхраняват такива патентовани семена и да ги използват за разсад).

И вместо да поеме отговорност, задето замърсява собствеността на фермерите с нежелани ГМО, компанията Монсанто успешно е осъдила стотици земеделски производители, защото били нарушили патентните и права. Поради големите глоби, които е трябвало да изплащат на Монсанто, много хора са загубили земите си и собствеността си и са докарани до фалит.
Фотоизточник: flickr.com/jams_123

Пърси Шмайзер от Саскачеван, Канада, също е една от жертвите на подлите игрички на Монсанто. Той се е занимавал с фермерство и е произвеждал свои собствени семена в продължение на повече от 50 години. Когато реколтата му била замърсена с генетично модифицирани растения, Монсанто се опитали да го сплашат, че ще го съдят и ще му вземат земята (според законодателството в Щатите, патентованите ГМ семена принадлежат на Монсанто, дори когато се намират във вашата собствена реколта, освен ако не сте си закупили необходимия лиценз, за да имате право да насадите такива семена - Бел.пр). Пърси Шмайзер обаче не се примирил с тази насправедливост и след дългогодишна битка в съда в крайна сметка победил гигантската корпорация, принуждавайки я да му изплати необходимите компенсации, задето е замърсила реколтата му.

Давид срещу Голиат

Историята започнала в далечната 1998г. По това време Пърси Шмайзер се занимавал вече 40 години с отглеждането на рапица. Както всички други фермери, които се занимават с традиционно земеделие, така и той използвал за посеви свои собствени семена, заделени от миналогодишната реколта. Но също както и стотици други фермери в Северна Америка, Пърси бил обвинен в нарушаване на патентните права и даден на съд от Монсанто. В повече от 320 хектара от неговата земя била открита да расте патентованата от биотехнологичния гигант Roundup Ready рапица, която е генетично модифицирана да може да издържа на големи дози от хербицида глифозад (glyphosate), които дози са смъртоносни за немодифицираните растения. Компанията обвинила Пърси, че и е нанесъл вреди на стойност $400 хиляди.

При такива тежки обвинения повечето фермери, понеже не могат да платят глобите, за да запазят земята си, са принудени да се съгласят с условията на Монсанто и започват да си купуват ежегодно модифицирани семена, за да не нарушават патентните права на корпорацията. Пърси Шмайзер обаче бил твърде ядосан за да се примири и решил да се бори за справедливост. В интервю през 1999г. той казва: "Аз никога не съм засаждал модифицирани растения в моята земя. Въпросът е до къде стигат правата на Монсанто и от къде започват моите права?"

В отговор на обвиненията на Монсанто, Пърси подал друг иск в съда, насочен срещу корпорацията. Той обвинявал Монсанто в:

#Клевета, защото публично го е обидила, като го е обвинила в престъпни деяния.
#Неправомерно навлизане в частна собственост.
#Неправомерно взимане на проби от неговите собствени растения.
#Грубо незачитане на околната среда, посредством въвеждането на генетично модифицирани семена без достатъчен контрол и защита срещу замърсяване.
#Замърсяване на неговата собствена продукция с нежелани генетично модифицирани растения.

След 10-годишна битка в съда Монсанто се съгласява да си плати

През март 2008г. Монсанто напуска съдебната битка, съгласявайки се да плати всички разходи. Освен това Пърси Шмайзер няма да бъде задължаван да се съобразява с репутацията на компанията и ще има право да я съди за отстраняване на замърсяването от земите му. Тази безпрецедентна победа в съда е от съществена важност не само за Шмайзер, но и за всички фермери в Северна Америка, защото им показва как могат да се борят за компенсации, когато земите им са замърсени с нежелани генетъчно модифицирани растения (и те би трябвало да се борят!)

На своя сайт Пърси Шмайзер пише: "Ако аз бях отишъл в Сейнт Луис и бях замърсил техните ниви, разрушавайки това, което са работили 40 години, мисля че биха ме вкарали в затвора и биха изхвърлили ключа."

Забележителната история на Пърси Шмайзер е разказана и в документалния филм "Давид срещу Монсанто".

Източник: /fourwinds10.net/

Още за "Тъмните сделки на "Монсанто"