Семейните вечери са полезни за децата

Изглежда хората от все повече семейства живеят самостоятелно и рядко се събират заедно да се хранят, освен при специални поводи, като рождени дни или Коледа например. Оказва се обаче, че седенето заедно на масата и храненето като семейство дори и само през някои от вечерите в седмицата, може да направи децата по-малко податливи на лоши влияния.

След 10-годишни проучвания по темата, от Националния център по наркомании и злоупотреба с вещества (CASA) в Колумбийския университет са установили че децата, които се хранят на вечеря заедно със семействата си, са по-малко предразположени към пушене и употреба на алкохол и наркотици.

Според Джоузеф А. Калифано, който е основател и директор на CASA "проблемът на Америка с наркотиците няма да бъде решен в съдилищата и законодателните зали от съдии и политици. Той ще бъде решен в трапезариите, всекидневните и на кухненските маси от родителите и семействата като цяло. Интензивните проучвания и наблюдения сред тинейджърите показват без съмнение, че колкото по-често децата вечерят заедно с родителите си като семейство, толкова по-малко са склонни да пушат, пият и да употребяват наркотици."

Освен това има и някои допълнителни ползи от храненето заедно и те са:

По-здравословен начин на живот

Според проучване публикувано в Британския архив по семейна медицина, в резултат на семейните вечери се подобрява и физическото и емоционалното здраве. Проучването е установило, че когато се хранят заедно семействата са по-склонни да наблягат повече плодовете и зеленчуците, и много по-малко на мазните и подсладени изкуствени храни и полуфабрикати.

По-малко разходи

Според данните за потреблението "средностатистически Американците вечерят навън 18 пъти месечно, като при това харчат $812 годишно за всеки мъж, жена и дете." Оказва се обаче, че при хранене навън в ресторант, а също и при поръчването на готова храна, семействата обикновено изяждат по-големи порции. Според Джанет Петерсън, която е автор на книги посветени на семейното хранене "порциите, които се сервират в ресторантите, стават все по-големи. Обикновената ресторантска чиния преди беше 25 сантиметра в диаметър, а сега все повече навлизат 30-сантиметровите чинии. Порциите продължават да стават все по-големи."

Семействата, които се хранят заедно, имат по-умни деца

Децата в предучилищна възраст, които се хранят заедно със семействата си, имат по-добри езикови умения, според изследване на Клиниката Рокфорд. Разговорите по време на хранене дават на децата достъп до по-богат речник и до по-широка гама от теми. Също така децата придобиват по-добри разговорни умения, и се научават на по-добри маниери докато наблюдават възрастните и по-големите си братя и сестри на масата.

Според изследване на Университета в Илинойс децата на възраст 7-11 години, които се справят добре на училищните тестове, се хранят по-често заедно със семействата си.

Семейната традиция

Въпреки че пазаруването, градинарството и готвенето изискват доста усилия, особено за родителите които работят по цял ден, усилията си струват поради ползите за семейството като цяло. Редовните семейни хранения дават на децата нещо, което да очакват с нетърпение.

"Храната, която се сервира на семейната маса помага да се оформи и да се придаде траен смисъл на културното наследство" - казва Катерин Карсън, професор по науката за храненето в Пенсилванския колеж. "Хубавите детски спомени от семейните вечери се ценят и пазят за цял живот".

Източник: naturalnews.com

-

-