Няма нищо по-хубаво от лошото време

Ако не вярвате вижте само това малко императорско пингвинче на видеото как подскача и се радва на студа и на снега!



Е, за нас хората разбира се студа и снега не са чак толкова приятни, макар че като дете сигурно сте се радвали когато сте имали "дървена ваканция" и с удоволствие сте си играли по цял ден навън сред преспите. Дали не можем да се зарадваме на зимата и като възрастни? Какво да направим, за да не позволим на студеното време да ни развали настроението? Как да прекараме уикенда при тези минусови температури навън?

1. Прегледайте книгите си! Книгите имат естествен терапевтичен ефект върху телата ни, защото докато четем една интересна история се пренасяме сякаш в друг свят, дишането става ритмично, а това има успокояващ ефект и помага за пълноценното отпочиване. Така че намерета тази книга, която сте започнали и не сте допрочели, сега му е времето да се впуснете отново в магията на четенето. За ума, душата и въображението четенето има почти същия ефект като медитацията.

2. Сварете си "вълшебна отвара"! Пиенето на билкови чайове и други топли напитки е чудесен метод за хидратация и прекрасен начин да се загреете. Освен това повечето хора си имат своеобразен личен ритуал на приготвяне и пиене на чай и въпреки че не винаги го осъзнават, това оказва успокояващ ефект върху нервната им система. Студеният зимен ден е много подходящо време да си припомните вашата собствена "чаена церемония".

3. Помързелувайте! В днешно време ние хората сме почти роботизирани - обзела ни е мания да сме постоянно заети с нещо. Би било чудесно да се спрете за момент и просто да не правите нищо: да полежите или подремнете, да помечтаете или просто да позяпате през прозореца без да мислите за абсолютно нищо! Вие сте човек, а не машина и затова "мързелуване" не е чак толкова лоша дума, особено когато температурите навън са минусови!

4. Излезте навън! Има една такава тенденция в днешно време - кагато е твърде студено хората да стоят вътре, на изкуствена топлина, и да чакат докато стане достатъчно безопасно да се излезе навън. А истината е, че една кратка разходка в снега би ви се отразила много добре - студения въздух ще ви "закали" както казват старите хора, ще подобри кръвообращението и със сигурност ще ви оправи настроението. Опитайте, ще бъдете изненадани колко приятно е всъщност да се гази в снега.

Студените зимни дни могат да бъдат наистина вълшебни, само трябва да си припомните как да ги направите такива. Ето и три вдъхновяващи цитата за зимата:

"Една добра дума може да стопли дългата 3 месеца зима" - Японска поговорка

"Беше посред зима, когато най-сетне разбрах, че вътре в мен има непобедимо лято" - Албер Камю

"Никоя зима не трае вечно и никоя пролет не пропуска да дойде" - Хал Борланд