Около света с енергия от Слънцето

Фотоизточник © PlanetSolar
Най-големия соларен катамаран в историята - Tûranor PlanetSolar в момента обикаля около света, за да докаже, че слънчевата светлина е горивото на бъдещето. Шведският авантюрист Рафаел Домиан, който е бивш шофьор на линейка и неговият 6-членен екипаж, който включва и Жерар д'Абовил (първия човек пресякъл Атлантическия океан с гребане през 1980г), са потеглили на околосветско пътешествие с най-големия соларен плавателен съд в света. Преследвайки екваториалното слънце, за да уловят колкото е възможно повече слънчева светлина, техния маршрут ще бъде 25 000 мили и ще минава през западното Средиземноморие, Атлантическия океан, Панамския канал, Тихия океан, Индийския океан и Суецкия канал. Очаква се това да бъде най-бързото пресичане на Атлантика със соларен плавателен съд, а също и първото соларно плаване през Тихия и Индийския океан.

Tûranor PlanetSolar, който е построен по концепция на Рафаел, е гигантски катамаран с размери 30 на 15 метра, който има енергоспестяващата способност да прерязва стръмните вълни, за разлика от конвенционалните лодки, които минават върху тях. Корабът е лек като маса, но е огромен поради необходимостта да побира близо 500 м2 слънчеви панели, състоящи се от 38 000 отделни фотоволтаични клетки. Те осигуряват около 103 kW мощност - пет пъти повече, отколкото е необходима на 4-те електрически мотора, а останалото се съхранява в най-голямата йонно-литиева батерия правена някога.

Катамаранът е проектиран за 50 пасажери и може да достига скорост от 15 възела (около 30км/час). При липса на слънчева светлина може да се движи в продължение на 3 дни със скорост от 7.5 възела, а при по-ниски скорости може да се движи цели 2 седмици, докато батерията се изтощи изцяло. Името Tûranor е вдъхновено от "Властелинът на пръстените" на Толкин и означава "сила на слънцето". Когато времето позволява корабът акостира - в Монако, Канкун, Сидни, Сингапур и Абу Даби - и е на разположение за публично разглеждане на всяка спирка. На борда се помещава и пътуваща изложба, която е посветена на историята на проекта Tûranor, а също и на слънчевата енергия и нейната употреба.

По график пътешествието трябва да продължи 160 дни и има за цел да покаже големият потенциал на слънчевата енергия. "Ние искаме да бъдем пътешествениците на 21-ви век" - казва 38-годишния Рафаел Домиан в интервю за Гардиън. "Нашия проект е посветен на опазването на околната среда, посредством заменянето на фосилните горива със слънчева енергия и стимулирането на учените и инжинерите да работят за развитието на тези технилогии". Освен това един от патроните на PlanetSolar е правнук на Жул Верн, авторът на „80 дни около света“. Въпреки че Tûranor все още не е завършил изключителното си пътешествие, той вече е допринесъл в голяма степен за изпълнението на амбициозните си цели: да обърне общественото внимание към замърсяването на околната среда от корабните превози, което е двойно по-голямо от това на въздушния трафик и да демонстрира възможностите за чист и природосъобразен морски транспорт. "Основната ни цел е да бъдем оптимисти и да разпространяваме оптимизма" - казва Рафаел, "защото почти всички на тази планета знаят, че имаме нужда от промяна, но не вярват че промяната е възможна. Точно това искаме да кажем на света - че тази технология работи и че можем да поддържаме начина си на живот без да вредим на околната среда".

Източник: /PositiveNews.org.uk/

На сайта на проекта PlanetSolar можете да проследите движението на Tûranor и финалния етап от неговото пътешествие.