Светещи дървета скоро ще заменят уличните лампи

Учени от Academia Sinica и Националния университет Cheng Kung в Тайпе и Тайнан са успели да имплантират светещи наночастици с форма на морски таралеж, известни още като био-светодиоди, вътре в листата на растения. Новите наночастици биха могли в бъдеще да заместят електрическите улични лампи с биологически поддържана светлина, която при това ще преработва въглеродния двуокис от атмосферата по 24 часа в денонощието.

"В бъдеще био-светодиодите могат да се използват, за да се направят луминисцентни дърветата, растящи отстрани на улиците" - казва Yen-Hsun Su, в интервю за Chemistry World. "Това ще спести енергия и ще абсорбира CO2, защото луминисценцията на био-светодиодите ще предизвиква фотосинтеза в хлоропластите". Наночастиците имат ключова роля за преобразуването на хлорофила - материал, който в нормални условия поглъща светлина - в такъв, който излъчва светлина.


Хлорофилът е фотосинтетичен пигмент, който оцветява листата на растенията в характерния зален цвят, и който е широко известен със способноста си да поглъща светлина с определена дължина на вълната. Освен това, при определени условия (например при облъчване с виолетова светлина) хлорофилът може и да произвежда своя собствена светлина. При облъчване със светлина с дължина на вълната 400 нанометра хлорофилът, който нормално е зелен, започва да сияе с червена светлина. Точно това негово свойство ще се използва в новата технология.

Наночастиците ще играят ролята на източник на виолетова светлина, а процесът е следния: Светлина в късовълновия спектър (тя е невидима за човешкото око) облъчва наночастиците, те започват да излъчват виолетова светлина, а в резултат на това околните молекули на хлорофила започват да излъчват червена светлина. Изследователите, които са съобщили за откритието си в журнала Nanoscale се надяват, че дърветата третирани с наночастици ще могат да излъчват достатъчно силна светлина и да заместят електрическите улични лампи.

За сега ефектът е ограничен до тестовите обекти на учените, които обекти са водни растения от вида Bacopa caroliniana. Разширяването на приложението на този ефект - в посока на сухоземните растения от рода на дърветата, които се засаждат около улиците - би било възможно, но след доста работа в тази насока. "Дърветата със сигурност могат да се използват като улични лампи," - казва Кришану Рей от Университета в Мериленд - "но трябва да се извърви дълъг път докато стигнем до там".

Източник: /www.msnbc.msn.com/