10-те най-интересни и необикновени хостела в света

Хостелите обикновено са евтини и тривиални, но сигурни места, където човек може да пренощува. Този списък обаче отива отвъд белите стени и твърдите матраци, защото в него са представени 10 от най-необичайните и вдъхновяващи хостели в света. Ето ги и тях:

1. Дървесните къщи на Кадир, Олимпос, Турция

Хостелът на Кадир е построен като истинска дървесна къща и предлага двойни и тройни стаи и спални насред короните на дърветата. Освен това има и бунгала, два бара, игрище и място за къмпинг. Плажът е съвсем наблизо, а също и руните на древно селище от времето на Римската империя. Цените на нощувките започват от $14.44 за човек и включват закуска и вечеря. (Сайт)

2. Младежки хостел Celica, Любляна, Словения

До 1991г. сградата е била военен затвор, но сега стаите са реновирани и всяка една е с различен и оригинален дизайн. За тези, които не искат да спят в затворническа килия има луксозни стаи със собствен санитарен възел. В хостела се организират ежеседмично различни мероприятия, като например барбекюта или джем сешъни, където се събират много хора на изкуството. На партерния етаж на бившия затвор се намира художествената галерия Srecisce, където редовно гостуват изложби на творци от страната и чужбина. Цените на нощувките започват от $28.87. (Сайт)

3. Daddy Long Legs, Кейптаун, Южна Африка

Този бутиков хостел се помещава в 100 годишна, 4-етажна Викторианска сграда с 13 стаи, всяка от които с уникален дизайн, а всички стаи са като част от художествена изложба. Освен комуналната зона, включваща бар и голям балкон, хостелът предлага многобройни възможности за приключения и запознаване с Африканската природа и култура. Цените започват от $55.14. (Сайт)

4. Sepilok Jungle Resort, Сандакан, Сабах, Малайзия

Хостелът е скрит насред джунглата - дълбоко в девствените тропически гори на Малайзия. Околността е много подходяща за разходки и наблюдение на дивата природа. На 5 минути път се намира резерватът за орангутани Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, който е един от само 4-те орангутански резервати в света. Все пак, ако не сте в настроение да се разхождате и да гледате маймуни, хостелът ще ви предложи плувен басейн, сауна, спа-център и гимнастически салон, а освен това и кафе и ресторант, където можете да опитате оригиналната кухня на Малайзия. Цените на нощувките започват от $23.81. (Сайт)

5. Фарът на Point Montara, Монтара, Калифорния

Този хостел се намира на около 30 километра южно от Сан Франциско и разполага с 45 легла, разположени във вътрешността на стар крайбрежен фар. В близост до фара има усамотен плаж и скален връх с умопомрачителна гледка, а освен това хостелът предлага и възможности за сърфинг, скално катерене и конна езда. Вътрешната трапезрия е с изглед към океана, а има и външни маси, подходящи за пикник и барбекю. Цените на нощувките започват от $28.80. (Сайт)

6. Баржата "Deo Volente" на Мари-Ан, Амстердам, Холандия

Ако сте си мечтали някога да заспивате докато морските вълни ви полюляват успокояващо, то баржата "Deo Volente" е най-доброто за вас. Баржата разполага с 2 двойни спални и с 4 легла, кухня, телевизия и Интернет достъп и предлага уникален поглед на забележителностите на Холандската столица. Цените започват от $55. (Сайт)

7. Jumbo Stay Hostel, Стокхолм, Швеция

Това е един истински пенсиониран Боинг 747-200 Джъмбо Джет, който отваря врати като хостел през 2009г. на летището Arlanda в Стокхолм. Оскар Диас е създателят на този Джъмбо Стей Хостел. Той успява да вмести цели 25 стаи с общо 85 легла във вътрешността на самолета. Нощувките започват от $57.36. За тези, които са склонни да платят малко повече, кокпитът на самолета е преобразуван на апартамент и разполага с уникален изглед към пистата за излитане на летището. (Сайт)

8. Под земята - Radeka Downunder, Кубър Педи, Австралия

Radeka Downunder се помещава в мина, от която в миналото са се добивали опали, а понастоящем е преобразувана в подземен мотел и хостел. За настаняване можете да си изберете между широка мотелска стая, по-евтини малки стаи, и общи спални помещения, като различните варианти са разположени на различна дълбочина под земята. Хостелът предлага множество подземни атракции - жилищни постройки, музей, художествени галерии и опалови мини. Цените започват от $63. (Сайт)

9. Железопътния площад (Railway Square), Сидни, Австралия

Драги пътници, можете да отседнете в някой от влаковите вагони, разположени на някогашния нулев перон на Централната гара в Сидни. Другия вариант е да отседнете в самата сграда на Гарата, която е била построена в началото на 20-ти век, а след това е реновирана и преобразувана в място за настаняване. Цените започват от $35.17. Самия железопътен площад се намира точно до Централната гара на Сидни и дава лесен достъп до забележителностите на града. (Сайт)

10. Clink78, Лондон, Великобритания

Clink78 е възстановена 200-годишна сграда в Лондон, която е била Съдилище преди 2 века. Две оригинални съдебни зали и 7 оригинални затворнически килии са запазени до днес и се помещават в сградата. Хостелът предлага безплатна закуска на гостите си и настаняване по избор - в обща спалня, в самостоятелна стая или в затворническа килия. Цените започват от $21. (Сайт)

Източник: /LATimes/
.