Няколко бързи начина за подобряване на настроението

Според експертите жизнените обстоятелства за отговорни за едва 10% от щастието, което изпитваме. Т.е. не бива да разчитате много на заплатата или на уникалния крем против бръчки, който сте си купили, че ще ви оправят настроението. Изследователи и психолози смятат, че половината от щастието ни зависи от генетичните ни заложби, а цели 40% зависят от това, какво правим съзнателно, за да се зарадваме. И така следващия път, когато ви се иска да забравите отвратителния ден в службата или просто да се освежите в мрачния следобед, пробвайте някой от тези доказано ефективни начини за подобряване на настроението.

Прегледайте старите си снимки - от най-готината ви ваканция, от изминалото лято, от някоя екскурзия или снимките на децата ви като бебета. Това със сигурност ще ви направи по-щастливи, отколкото изяждането на цяло блокче шоколад. Това е установено експериментално от учените от Open University във Великобритания, които изследвали с колко точно се подобрява настроението от гледане на телевизия, пиене на алкохол, ядене на шоколад, слушане на музика и гледане на лични снимки. Резултатите показали, че музиката и шоколада не действат на настроението, алкохолът и телевизията го подобрили с едва 1%, но разглеждането на снимките повдигнало настроението с цели 11%. Можете също и да изберете някоя от любимите си снимки и да я сложите на работния плот на компютъра си в службата, или няколко снимки и да ги пуснете да се въртят като скрийнсейвър, за да ви радват докато сте на работа.

Хапнете си ядки (орехите са особено подходящи) или добавете сьомга в салатата си на обяд. Тези храни са богати на Омега-3 мазнини, а с тяхна помощ хората стават по-малко склонни към депресия. Това са установили учени от Университета в Питсбърг, които са измерили нивата на Омега-3 мазнини в кръвта (които нива са индикатор за консумацията) на 106 възрастни, след което им дали да решават психологически тестове. Оказало се, че тези с всоки нива на Омега-3 мазнини в кръвта показали между 49 и 58% по-добри резултати, от тези с по-ниски нива.

Силата на ароматите. Австрийски учени са провели изследване, в което изложили група хора на портокалов аромат, а друга група - на лавандулов аромат. Оказало се, че тези участници били много по-спокойни и позитивно настроени от контролната група, която била оставена без ароматизиране. Така че сложете няколко капки портокалово или лавандулово масло в домашния си ароматизатор или в офиса, когато ви чака напрегнат работен ден.

Нека бъде светлина! Изследване, в което участвали 450 жени, установило че тези, които се излагат на повече слънчева светлина, особено сутрин, имат по-добро настроение през деня и по-добре спят нощем. Така че, когато имате възможност, закусвайте близо до някой голям прозорец, от който прониква изобилна слънчева светлина.

Раздвижете се. Някои хора избягват да правят физически упражнения, когато не са в добро настроение. Това обаче е погрешно, защото учените са установили, че даже и лекото физическо натоварване (до около 40% от максимума ви) може да подобри настроението ви. "Ако нямате желание за силно натоватващи упражнения пробвайте нещо леко, което ви е приятно, например да поработите в градината си или да се разходите в парка" - предлага д-р Джак Раглин, експерт по физическо и психическо здраве от Университета в Индиана, САЩ. Той предлага също когато сме ядосани да се фокусираме върху някаква физическа активност, която е нова за нас, например да научим стъпките на някой непознат танц или да разучим нови упражнения по аеробика. Аз пък ви предлагам да пробвате Тай Чи, вижте клипчето:



Подредете и разчистете около себе си. Колкото и да ви вдъхновява творческия безпорядък на бюрото ви, той също така ви и подтиска и постоянно ви напомня колко много работа още имате да вършите. Затова подредете офис-принадлежностите си или мястото в дома ви, където прекарвате най-много време, направете така, че поне да изглежда подредено. Според психологът Илейн Арън даже и само илюзията за ред е достатъчна, за да ви успокои.

"Светът е оцелял, защото се е смял" - Хубавата здравословна доза смях поражда буря от химични реакции в организма, в резултат на което не само се подобрява настроението, но също така се намалява стреса и укрепва имунната система. По време на смях в мозъка се отделя хормонът допамин, който е естествен опиат. И така, когато сте ядосани или ви е криво си потърсете повод да се посмеете (може да не ви се вярва, но ежедневния живот предлага голямо количество неочаквано смешни ситуации, трябва само да се научите да ги виждате). Освен това може да опитате да погледате смешни клипчета, каквито има в изобилие в Интернет, например тук.

Шопингът може да бъде терапия, но не съвсем. Първо прочетете това, преди да сте изпразнили портфейла си в най-близкия търговски център само за да се почувствате по-добре. Психолози от Empire State College са провели проучване върху шопинг-навиците на 329 пазаруващи и са установили, че хората които харчат пари за преживявания, като ходене на кино, концерти, екскурзии и др. подобни, се чувстват много по-щастливи от тези хора, които си купуват вещи като дрехи и бижута например. Има и бонус в цялата работа - преживяванията, като концерт или екскурзия, могат да се споделят с приятел или любим човек, докато радостта от вещите, които сте си купили, например новия ви чифт обувки, си е една съвсем самотна радост.

Сложете си щастлива физиономия и задължително усмивка, пък дори и да не е съвсем естествена. Действително е трудно човек да се усмихва, докато всъщност му идва да ревне с глас, но ако успеете да задържите щастливата физиономия много скоро ще установите колко по-различно е отношението на другите хора към вас. На практика е почти невъзможно да не отвърнеш с усмивка на някой, който ти се усмихва, така че околните хора също ще ви се усмихват и ще се държат по-приятелски, а това ще зареди и вас с позитивна енергия и добро настроение. Опитайте, безплатно е!

Спокойствие и тишина, всеки има нужда от това. Изследванията показват, че хората имат вродена нужда от спокойствие от време на време. Учените са изследвали такова поведение при бебета, които реагирали със стискане на очите при наличие на твърде много външни дразнения. Така че си давайте по няколко минутки почивка по време на напрегнатия работен ден - облегнете се назад, изпънете крака, затворете очи и си мислете за нещо, което ще ви откъсне от работната обстановка, например си помечтайте как ще прекарате уикенда.

Запознайте се със съседите си, защото има голяма вероятност някой от тях да се окаже весел и приказлив човек, а учените са установили, че другаруването с такива хора е много вероятно да ви направи и вас весел и разговорлив. Точните цифри са 42% вероятност да сте по-щастлив, ако приятелите ви живеят на разстояние до 800 метра от вас, и 22% ако живеят на не повече от 3км от вас. Други изследователи пък са установили, че хората, които се чувстват щастливци и късметлии посещават своите съседи 7 пъти по-често отколкото тези, които не се чувстват щастливи, така че - напред към съседите, ако все още не сте се запознали сега му е времето!

Направете добро дело - както съм писала и преди - хората, занимаващи се с благотворителност или участващи като доброволци в различни инициативи, по-рядко изпитват гняв, нивата им на стрес са по-ниски, а като цяло такива хора са и по-позитивни и уверени в себе си. Учените твърдят, че правенето на добрини за другите действително подобрява не само настроението, но и здравословното състояние, т.е. помагайки на другите, всъщност помагаме и на себе си.

Източник: /Prevention/