Настинката може да се лекува и без лекарства

Средностатистическия възрастен човек хваща между 2 и 5 настинки годишо. Децата са по-уязвими, те се разболяват от настинка между 7 и 10 пъти в годината. Въпреки че постоянно се съобщава за напредъка на медицината и вероятно скоро ще се измисли лекарство, за сега единствено имунната система може да се справи с настинката и това отнема обикновено между 4 и 7 дни. Разбира се днешната фармация предлага различни средства за облекчаване на симптомите (някои от рекламираните медикаменти не правят даже и това), но няма все още такова лекарство, което да се пребори със самия вирус или да помогне на имунната система да го отхвърли. Стандартните лекарства за настинка е доказано, че са ефективни точно толкова, колкото и плацебо ефекта. Някои доктори даже твърдят, че подтискането на кашлицата е вредно, защото кашлицата е природния начин за прочистване на дихателните пътища. Добрата новина е, че има няколко лесни начина да облекчите симптомите на настинката, без да е необходимо даже да излизате от къщи. Ето ги и тях:

Правете си инхалации

"Обикновената настинка обикновено представлява колекция от няколко вируса, на които имунната ви система реагира, а това се изразява във възпаление на носната кухина и лигавицата на синусите, което пък причинява кихане, дразнене в очите и течащ нос" - обяснява професор Стив Фийлд, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари. "Най-добрия начин да се намали възпалението е да се поддържа носната кухина чиста, а инхалациите са чудесен начин за това".

Слагате си кърпа на главата, навеждате се над купа с вряща вода и започвате да вдишвате парите. Идеално би било ако сложите във водата и няколко капки растително масло, например евкалиптово или масло от чаено дърво. "Можете също да си вземете един хубав горещ душ с изобилна пара или просто да поседите в добре запарена баня. Това е особено подходящо за децата" - добавя проф.Фийлд.

Наблягайте на топлите напитки

"Топлите напитки наистина правят чудеса" - твърди професор Рон Екълс, директор на Центъра за изследване на обикновената настинка към университета Кардиф. "Правени са доста изследвания, които са доказали очудващо позитивните ефекти от топлите напитки, особено плодовите.Такива симптоми като течащ нос, кашлица, кихане, дразнене на гърлото, студени тръпки и слабост се повлияват много добре от топлите напитки" - казва той.

Леко горчивите топли напитки са особено подходящи. Много лекари препочъчват като особено полезна следната комбинация: гореща вода с мед (медът е доказано мощен антисептик), малко смлян джинджифил (той има противовъзпалително действие) и пресен сок от лимон (най-вече за подобряване на вкуса. Освен това лимоните съдържат и витамин С, но все още няма доказателства, че витамин С помага за лекуване на настинката).

Пилешка супа и повечко къри

Превъзходните качества на домашно проготвената супа са добре известни, а това важи с особена сила, когато супата е пилешка. Тя изпълва носната кухина с ароматна пара, а освен това действа хидратиращо и успокояващо.

Твърди се, че пилешкото има анти-вирусни свойства, особено когато е сготвено заедно с кожата, а през 2000г. учени от медицинския център в Оклахома, Небраска, са открили, че някои компоненти на пилешката супа подтискат миграцията на неутрофилите, което може да има противовъзпалителен ефект и да доведе до временно облекчение на симптомите на болестта.

"Настинката е добра причина и да наблегнете на лютивото къри" - обяснява проф. Екълс. "Пикантните храни и напитки спомагат за отделянето на повече слюнка и секрети от дихателните пътища, което успокоява кашлицата и болките в гърлото".

Вземете си болнични

Един или още по-добре два дни почивка ще ви се отразят много добре, твърди д-р Беата О'Донохи, консултант по съня в лондонска клиника. По този начин ще предпазите и колегите си от вашите вируси, а освен това настинката може да е сигнала, който вашето тяло ви дава, че сте преуморени. "Вслушайте се в своето тяло" - казва тя. "Възстановителните процеси протичат с най-пълна сила не докато сме будни, а докато спим". Проф.Фийлд е съгласен с нея: "Когато сме хванали вирус и в тялото ни протича възпалителен процес, дори и леките физически усилия могат да са вредни. Това се отнася най-вече за по-възрастните хора".

Пийте вода

"Тялото се дехидратира докато се бори с инфекциите и затова се нуждаете от обилно количество течности"- казва д-р Роб Хикс, общопрактикуващ лекар и автор на "Старомодните илачи - от Арсеника до Джина". Според него всичко което не е алкохол е приемливо. Други лекари обаче не са съгласни с това, защото в повечето безалкохолни напитки се съдържат големи количества захар. Подсладените безалкохолни напитки се абсорбират много по-бавно отколкото водата и затова те не могат да хидратират тялото достатъчно бързо. Силно подсладените напитки предизвикват бързо покачване на нивото на кръвната захар, а след това - рязко понижаване, от което ще се почувствате още по-зле. Щом чувствате жажда, значи вече тялото ви е дехидратирано, затова пийте често, обаче ВОДА.

Заредете се с енергия

"Някои вещества в хранителните продукти действително могат да помогнат за укрепване на имунната ви система. Такива са витамин А (в яйцата, млякото и оранжевите на цвят плодове и зеленчуци като морковите и кайсиите), витамин Е (в ядките, семената, растителните мазнини и пшеничните кълнове) и селенът (в бразилските орехи, морските дарове и месото)" - казва Сара Стейнър от Nutrition Society. "И се опитайте да ядете колкото е възможно повече чесън, защото той има антимикробно действие".

Намалете стреса

Стресът може да ви направи по-възприемчиви към заразите, казва професор Екълс. "Провеждани са експерименти с доброволци, които показват, че хората е по-вероятно да се заразят, когато наскоро са имали проблеми". Стресът отдавна се свързва с намаляването на общата резистентност на организма към инфекциите.

Обличайте си топли дрехи

"Баба ви е била права, когато ви е карала да се обличате, за да се предпазите от настинката", казва д-р Роб Хикс. "Имунната система е по-малко ефективна, когато ноздрите ви са студени и температературата на тялото ви се е понижила".

Още няколко съвета:

*Опитайте се по-често да издухвате носа си, определено е по-добре отколкото да подсмръквате флуидите навътре в главата си.

*Гаргарата може да помогне за овлажняване на раздразненото гърло и да ви донесе временно облекчение. Гаргарайте се с една чаена лъжичка сол разтворена в топла вода по четири пъти на ден. Можете да пробвате и с мед, който е много популярен в народната медицина.

*Сложете си допълнителна възглавница, това може да помогне за подобряване на проходимостта на носната кухина.

Източник: /Independent.co.uk/