Десет изключителни природни феномена

1. Северното сияние


Без съмнение това е един от най-красивите природни феномени, представлява светлини в небето, които най-често се наблюдават през нощта в полярните райони. Смята се, че феномена се дължи на силно заредени частици от Слънцето, които пътуват през космическото пространство. Потокът от тази йонна плазма (известен още като слънчев вятър) си взаимодейства с магнитното поле на Земята, частиците се сблъскват, а газовете около тях започват да излъчват светлина.

2. Каещите се монаси (Penitentes)


Това са големи ледени шипове, които носят това име поради приликата си с качулатите монаси. Срещат се в планинските гледчери и могат да достигнат до 5 метра на височина. Ледените шипове се дължат на слънчевите лъчи, които проникват по-дълбоко в някои части на леда отколкото в други, което пък създава върхове между дупките.

3. Плуващите камъни


Мистериозните местещи се камъни в пустинната Долина на смъртта озадачават учените от десетилетия. Някои от тези скални късове тежат стотици килограми и изминават значителни растояния, при което оставят след себе си загадъчни овални дири в пясъка. Учените все още спорят по въпроса на какво се дължи това движение. Има една теория че вятъра причинява движението, но тя вече е отхвърлена, защото някои от камъните са твърде големи, за да бъдат поместени от вятър, а освен това и следите от движението не са в права линия.

4. Суперклетка (Supercell)


Суперклетки са наречени постоянно въртящите въздушни джобове - вихри вътре в буреносните облаци. Тези внушителни въздушни течения се образуват обикновено от две отделни бури, които се движат в различни посоки. Supercell са наблюдавани на много места по света, но най-често се срещат в Американския среден запад.

5. Огнени дяволи


Тези зловещо изглеждащи огнени стълбове (наричат се още огнени вихрушки) са рядък феномен, който се дължи на резки промени в температурата на въздуха и посоката на въздушните течения. Въпреки че изглежда като горящо торнадо, вертикалния стълб се запазва само за няколко минути, но и тези няколко минути стигат, за да се нанесат големи щети, предвид факта че понякога огнените дяволи достигат 3 метра ширина и над 60 метра на височина.

6. Ледени дискове


Ледените дискове обикновено се наблюдават само при изключително студени климатични условия и се получават по-скоро в дълбоките централни части на водните басеини, отколкото по краищата. Бавно движещото се течение върти ледените късове около оста им във водата, което създава специфичната им кръгла форма. Някои ледени дискове достигат до 150 метра в диаметър и често се появяват в клъстери (струпвания).

7. Гравитационни вълни



Гравитационните вълни се дължат на преместването на въздух във вертикална посока, обикновено като резултат на промените на атмосферното налягане в планините по време на буря. Спираловидния модел се създава, когато вертикално движещия се въздух преминава във въздушен джоб, което изменя свойствата на атмосферата и причинява промяна на динамиката на течността.

8. Цъфтежът на алгите


Не всички водорасли цъфтят зрелищно, но когато това се случва в морето и включва значителни количества фитопланктон, гледката е повече от изключителна. Водата придобива ярки цветове, вариращи от бледо оранжево до ужасяващо кърваво червено.

9. Огнена дъга


Огнени дъги се наблюдават, когато слънцето е на височина повече от 58 градуса в небето, а лъчите преминават през прозрачни облаци образувани от шестоъгълни кристали разположени на надморска височина. Слънчевата светлина влиза през вертикалната страна на кристала, пречупва се и излиза от долната страна и по този начин в небето се наблюдава оптична илюзия на лъчи, оцветени с цветовете на дъгата.

10. Бръмченето от Таос

Понеже за първи път шумът е бил записан в гр.Таос, Ню Мексико, феноменът е бил наречен Бръмченето от Таос и от тогава с това име се наричат бръмчащите шумове с неизвестен произход. Всъщност бръмченето се среща по-често в Европа и наподобява звука на работещ дизелов двигател. Можете да го чуете тук.

Източник: /Independent.co.uk/
-

-