Семейството, което се спаси от Биг Брадър

Това са те - Джени Пейтън и Тим Джойс, с трите си дъщери. Тяхната битка с институциите, продължила две и половина години, най-сетне завърши с успех - официалните власти признаха, че неправомерно и нелегално са ги наблюдавали и шпионирали.

Историята започва преди повече от 2 години. Един ден, както седяла на пода във всекидневната и си играела с децата, Джени видяла непознат мъж, който се шляел пред вратата на къщата им и надничал в прозорците. Сторило и се съмнително, а няколко дни по-късно пък забелязала друг непознат мъж, който ги следвал с автомобил, докато прибирала децата от училище.

Имало причина обаче за тези странни случки - тайно и подмолно, Джени и семейството и били поставени под наблюдение от властите, защото били заподозрени в... тероризъм! А причината поради която са заподозрени в тероризъм била, че когато подавали заявление за да запишат най-малката си дъщеря на училище, те посочили неверен адрес.

В действителност обаче адресът не е бил неверен, просто Джени и Тим тъкмо си купили ново жилище и още били в процес на преместване. Поради това недоразумение обаче те станали подозрителни за властите и били поставени под наблюдение.

Според приетия през 2000г. от английския парламент Закон за регламентиране на разследващите пълномощия (Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA)), известен още като "харта на шпионирането", на институциите се дават законни права да шпионират индивиди, които са заподозрени в "подозрителни" дейности. Тези законни права включват такива драконовски мерки като подслушване на телефонни разговори, следене, поставяне на "бръмбари" и скрити камери, наблюдаване на активността на заподозрения в интернет и др. Под "подозрителна дейност" може да се разбират даже и такива абсурдни неща като изхвърлянето на боклук в неправилното кошче или даряването на дрехи за Армията на спасението.

Съгласно този закон през 2008г. семейството е поставено под наблюдение, за да се разбере защо живеят на друг адрес, а не на посочения. Джени и Тим били потресени като разбрали каква е работата. "Не знаех, че на институциите е дадена такава власт" - казва Джени. "Почувствах се онеправдана". Двамата с Тим стават инициатори на кампания за справедливост и по време на тази кампания те научават, че всяка година около 12 500 души се поставят под наблюдение. По-голямата част от тези хора даже и не разбират,че са били наблюдавани. Борбата на Джени и Тим продължава 2,5 години и едва тази седмица те бяха напълно оправдани, след като съдът единодушно реши, че наблюдението над 5-членното семейство е било незаконно, а законът е бил приложен неправомерно.


"Това е голяма победа за малкия човек" - казва Джени. "Още десетки хиляди хора са били наблюдавани без изобщо да подозират за това и то за такива дребни неща, като например подаването на заявление в погрешен ден. Искахме да се хвърли светлина върху нашия случай, за да могат да се дефинират правилата за прилагането на тези закони."

Семейството е получило официално извинение от общинския съвет, но въпреки това обмисля да съди властите за компенсации, защото заради несправедливите обвинения в подозрителна дейност Джени е загубила работата си, а децата им все още се чувстват стресирани и притеснени от непознати.

Още подробности от източника /DailyMail/.