Първия човек, който извървя Амазонка

След 859 дни, почти 10 хил. километра и повече от 50 хил. ухапвания от комари британския изследовател Ед Стафорд стана първия човек, който извървя цялата дължина на р. Амазонка. Две и половина години след като започна своето епично пътешествие в джунглите на Перу, бившия армейски капитан достигна до Атлантическия бряг в Бразилия.

Финалната отсечка се оказала най-трудна, а Ед колабирал от изтощение няколко часа преди да достигне крайната си дестинация. Все пак успял да завърши пътешествието в компанията на горския пазач от Перу Гадиел "Чо" Санчез Ривера, на 31 години.

"Работата е свършена. Отне ни 28 месеца, но накрая Чо и аз успяхме. Винаги съм знаел, че е възможно" - написа в Twitter бившия войник Ед Стафорд, на 33 години, който е от гр. Халатон в Личестършир. "Това беше едно изключително пътешествие, имаше много вдъхновяващи моменти, но и много трудности. Обаче не можех и да си помисля да се откажа."


Пътешествието започнало на 2 април 2008г. Тогава партньор на Ед бил спортния инструктор Люк Колиър, на 37г., който обаче се отказал след 3 месеца и се върнал в Британия. Ед изпратил съобщение, че си търси нов партньор и тогава към него се присъединил Санчес Ривера. Двамата преминали през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия, като на моменти се налагало да оцеляват на ориз и с лов на пирани. На едно място в Перу двамата били пленени от местно племе и освободени чак след две денонощия. След това пък спонсорите им се оттеглили заради финансовата криза, медицинските им застраховки изтекли, а GPS системата им се развалила. "Сега искам само една хубава студена бира и порция картофки" - каза в понеделник Ед Стафорд.

Цялата статия и още снимки от източника /DailyMail/
-

-