Хората са склонни да си спомнят радостни събития от миналото... даже когато те не са се случвали!

Автобиографичната памет създава у хората чувство за идентичност и им помага да оформят своето отношение към околния свят. Оказва се обаче, че не всичко, което хората си спомнят за своето минало, отговаря на истината. Освен това феномена на "лъжливите спомени" се оказал много по-често срещан отколкото се е смятало преди.

Психолози от Университета в Хъл провели изследване сред 1600 студенти, като ги накарали да си спомнят някои събития от своето детство. Резултатите били изненадващи - една пета от студентите си спомнили за събития, които никога не са се случвали. Една студентка например имала ярки спомени, че е тренирала хокей като дете, а в последствие, когато питали родителите и, се оказало че тя никога не е играла хокей през живота си. Друг младеж пък си спомнял, че е виждал "истински" динозавър. Много от студентите продължавали да си спомнят за тези събития, даже когато вече знаели от своите близки, че тези спомени са лъжливи. Тези случки ставали част от паметта на хората и те упорито продължавали да вярват в тях. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Psychological Science.

Според психолозите трябва да се обърне особено внимание на тази способност на човешкото съзнание - да възприема лъжливи събития за действителност. Преди време е бил проведен експеримент от учени от Вашингтонския университет, който станал известен с това, че успял да внуши на доброволците спомени за събитие, което не е действително. На участващите в експеримента била показана манипулирана реклама на Дисниленд - кратко филмче, в което силно се наблягало на Зайчето Бъни. След няколко седмици доброволците били накарани да разкажат спомени от детството си, за посетени от тях увеселителни паркове. Една трета от тях, когато разказвали за Дисниленд, споменали и за Зайчето Бъни, въпреки факта, че Заека е герой на Уорнър Брадърс и никога не се е показвал в никой парк на Дисни!

Източник: /DailyMail/

Коментар от zaharii: Чудя се всъщност дали тази новина наистина е добра... Нима е толкова лесно да бъдем манипулирани?