В Индия отново ще има гепарди

Гепардите, изтребени в Индия преди повече от век , ще се завърнат отново в тази страна. Индийското правителството е одобрило два резервата в Мадхия Прадеш и една област в Раджастан и ще похарчи повече от половин милион долара, за да подготви обстановката за завръщането на животните. Планира се големите котки да бъдат внесени от Африка, Иран и Средния Изток.

Според министъра на околната среда и горите Джейрам Рамеш завръщането на най-бързите сухоземни животни ще спомогне за възстановяването на саваните в Индия. Според критиците пък е безсмислено да се харчат пари за завръщането на гепардите, понеже те няма да могат да оцелеят, ако първо не се възстанови екосистемата и целия им хабитат, за да имат с какво да се хранят.

Учените са преценили, че резарватите Куно Палпур и Наурадехи биха могли да приютят около 80 гепарда, но за целта ще трябва първо да се преместят 23-те населени места и хората, които в момента обитават тези територии. Човешките обиталища в щата Раджастан също ще трябва да бъдат преместени. Смята се обаче, че тези усилия си струват, понеже така Индия ще станане дом на 6 от 8-те вида големи котки в света и единствена страна, която ще има всичките 6 вида Азиатски големи котки.

Гепардите са били отстрелвани масово в миналото за ловни трофеи, което ги е довело до ръба на унищожението в Азия и напълно ги е унищожило в Индия. Според природозащитници в момента в Иран са оцелели едва 100-тина екземпляра, които обитават централните пустинни области на страната и са силно застрашени от изчезване. Огромното мнозинство от 10 000 гепарда, които са останали в момента на Земята, живее в Африка.

Източник: /ВВС/