Сърфингът се завръща в Индонезия

Туристическата индустрия в Индонезия, която бавно се възстановява след терористичните атаки през 2002-а и 2005г., е на път да преживее небивал възход през следващата година поради завръщането на Quiksilver G-Land Pro - едно от най престижните състезания по сърфинг в света.

След като няколко поредни години турнирът е бил отменян поради постоянната заплаха от нови атаки, за 2011г. организаторите от Quiksilver и Асоциацията на професионалистите по сърфинг планират триумфално завръщане.

В турнира се очаква да вземат участие едни от най-известните сърфисти, които идват тук привлечени от изключителните вълни на легендарния вълнолом G-Land. Местните жители също очакват събитието с нетърпение, защото повечето от тях се наемат като обслужващ персонал в многобройните сърфистки лагери по бреговете на остров Ява, а и защото сърфистите и антуража им обикновено оставят след себе си доста ценни вещи - дрехи, оборудване и даже сърф-бордове.

Организаторите планират да излъчват турнира на живо в интернет, за да могат сърфистите по света да си припомнят, колко изключителни са вълните на G-Land.

"Това са най-добрите вълни в света, без съмнение. Направо са манияшки!" - казва говорителят на Quiksilver Джейк Патерсън, който също е участвал в турнира преди години.

Освен това, провеждайки състезанието в Индонезия, организаторите искат да покажат на света, че страната вече се е възстановила значително от терористичните атаки преди години, когато загинаха повече от 200 души, част от които сърфисти. "Не бива да позволяваме на трагичните събития от миналото да диктуват и бъдещето. Време е вече да започнем да гледаме напред, а не назад" - казва Патерсън.



Източници: CSMonitor и Wikipedia