Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (4 март - 10 март 2013г)

Зелени технологии
Варненска фирма е разработила пилотен проект за използване на термалната енергия на водата на един от  сондажите във Варна. Геотермалната вода може да се използва за производството на топлоенергия, която е  достатъчна за целия град. Според специалистите използването на геотермалните води ще намали разходите за  топлинна енергия с около 40%. Технологията не е сложна и вече се прилага в много страни. Геотермалната  вода, която се намира под земята, е с температура 55-60 градуса. За да се използва за отопление, трябва само  да бъде дозагрята до 85 градуса.


"Включи града"

Огромни динозаври – високи 5 метра и дълги 7 метра – ще завладеят Морската градина и централните  пешеходни улици в Бургас на 22 и 23 март. С внушителните си размери и атрактивен вид, те със сигурност ще  впечатлят и развеселят малки и големи и ще оставят незабравими емоции, връщайки ни хилядолетия назад.  Нашествието на праисторическите животни е част от програмата на фестивала „Включи града“.
Фестивалът „Включи града“ не само ще покаже различни форми и проявления на изкуството, но ще предложи  и истинска академия по изкуствата с 11 различни „специалности” като част от фестивалната програма.  Творчески ателиета, уъркшопи и семинари, водени от опитни специалисти, ще помогнат на зрителите да развият  различни артистични умения и ще ги срещнат с интересни хора от сферата на изкуствата. Участието е  безплатно, като за него предварителен опит или подготовка не са необходими.
Доброволци на възраст от 12 до 62 години ще помагат при подготовката и реализирането на второто издание на  фестивала. Голяма част от записалите се до момента виждат още възможност като доброволци да развият  някои свои умения, да натрупат ценен опит, да срещант интересни хора. Сред записалите се има и такива, които  вече са били в екипа на миналогодишното издание на „Включи града“.


Култура
За първи път и единствено в рамките на София Филм Фест българската публика може да види юбилейната  програма на National Geographic Channel, посветена на 125-годишнината от основаването на National Geographic  Society. В обновения Дом на киното документалният канал ще представи четири от най-успешните си заглавия в 3D напълно безплатно.
Започват безплатните лекции по съвременно изкуство в пространството за изкуство и култура на Телефонната  палата в София. Лекциите се организират за втора поредна година, ще започнат от 9 март и са част от  образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство", организирана от Фондация "Отворени  изкуства" в Пловдив. През 2013 г. курсът ще протече под надслов "Художници говорят за изкуство".
Уникална изложба на тактилна керамика, която е видима както за зрящи така и незрящи, подреди в Галерията на  пловдивските художници софийският творец Иван Иванов. Невероятни форми от керамични орнаменти  наподобяващи корали и капки, покриват вази,чайници и  дори дървото на живота. Авторът умело съчетава  форма, цвят и релеф, в една част от тях и рисунка, за да постигне определени естетически внушения.
Русе е домакин на шестото издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика -  деца и младежи (певци и инструменталисти). Конкурсът, чиято цел е да приобщи младите хора към българския  музикален фолклор, включва четири раздела - индивидуални изпълнители на народно пеене, индивидуални  изпълнители инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, хорове и оркестри. Интересът  към  Националния фолклорен конкурс е изключително голям - заявки за участие са подадени от 22 града, а само в  раздел „Народно пеене" за индивидуални изпълнители участниците са 183.

За децата и младите
Започна третата и последна за годината кампания за набиране на учители в програмата за лидерство и  обществен принос на "Заедно в час". От есента на 2012 г. до сега вече над 1500 млади хора са заявили  желание да се включат в инициативата на организацията, която осигурява учители-лидери на ученици с ниска  мотивация и слаб успех в български държавни училища.
Имот на МВР в Пловдив ще става студентски кампус, след като от вътрешното ведмоство беше отнет имот от 32  дка. Теренът е застроен с 31 сгради и се предоставя безвъзмездно на Пловдивския университет „Паисий  Хилендарски” за изграждането на студентски кампус.
Във Варна пък местната власт ще строи многофункционален комплекс за водни спортове върху военни имоти.  Терените са с обща площ от 160 дка и са застроени със седем сгради и пет специални съоръжения.
В Плевен започва изграждането на шест центъра за настаняване от семеен тип за деца, изведени от  специализирани институции. Проектът предвижда извеждане на 84 деца с увреждания, навършили 3 годинки от  Дома за медико-социални грижи в Плевен и настаняване на най-много 14 деца във всеки един от шестте  центъра за настаняване, които предстои да бъдат изградени.
Нова инициатива стартира в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Тя е насочена към малките  русенчета на възраст между 2 и 5 години и целта и е стимулиране на ранното детско развитие. Всяка събота от  10.30 ч. в обособената Стая на приказките в Детския отдел на Библиотеката малчуганите ще имат възможност  да чуят подходящи за тяхната възраст приказки и  стихотворения, прочетени от доброволци.


Добри хора и добри дела
Боян Радев дари 10 изключително ценни икони от своята колекция на Историческия музей по случай 135-ата  годишнина от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност. В различни  години и по различни поводи известният български борец, двукратният олимпийски шампион от Токио-64 и  Мексико-68 и бивш световен шампион е дарил на музея над 200 антични, средновековни и възрожденски  паметници, както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера.
Градският плаж на Видин ще посрещне летния сезон почистен и облагороден, какъвто не е бил от десетилетие.  Това се дължи на едномесечния безвъзмезден труд на 65-годишен видинчанин. Той е израснал край крепостта  Баба Вида и не можел да гледа с безразличие занемареното място. Обраслата с треви и храсти крепостна  стена вече е почистена идеално. Сега с помощта на приятели Митко Михайлов разкопава пясъка и вади  камъните и корените на плевелите.
Вече 15 години професорите от Университетската болница в Лил Филип Пелерен и Патрик Делем посещават за  по седмица пловдивската Клиника по пластична и краниофациална хирургия към Университетска болница „Св.  Георги". Те работят напълно безвъзмездно и заедно с пловдивските си колеги се справят с едни от  най-трудните случаи, за да върнат шанса за нормален живот на болните пловдивски деца.


Благотворителност
Добри хора от страната и чужбина помогнаха на 32-годишната Ани от Пловдив - майката, която води тежка битка  с левкемията. Само за няколко дни бяха събрани нужните 170 000 евро за трансплантация на костен мозък в  Германия.
Акция за събиране на хартия в помощ на деца с увреждания започват в район "Западен" на Пловдив. С  набраните от хартията средства ще бъдат реконструирани две сгради - в Пловдив и в Асеновград за център за  деца със специфични потребности.
Фирма дари животоспасяващ медикамент на УМБАЛ-Плевен за всички деца с диабет, лекуващи се в района на  Университетската болница. Заедно с него бе връчено и традиционното дарение на инсулин за пациентите на  най-голямото лечебно заведение в региона на стойност 8 000 лева.
Чек за 1 480 лв. дариха крумовградските ученици за лечението на Кирил Кирилов от Момчилград. За тази цел  децата продавали мартеници, изработени от самите тях и така събрали 740 лева. Към тази сума били добавени  още толкова и от кмета на общината.
Благотворителен концерт под надслов "Да дарим надежда на Моника и семейството й!" се проведе в Монтана.  Събраните 1 500 лв. бяха дарени на Моника и семейството й малко, преди края на концерта. Моника е  20-годишна и се грижи за двете й братчета и по-малката й сестра, които са сираци.
Благотворителна мартенска кампания на Комплекса за социални услуги в Русе събра 1252 лева от продажбата  на ръчно изработени мартенички и картички. Организаторите изказват своите огромни благодарности на всички,  които  са избарали щандовете им.
Инициативна група студенти организира благотворителен концерт за подпомагане на рехабилитацията на  2-годишната Ивена Христова от град Каспичан. Детето страда от детска церебрална парализа. Родителите й са  осигурили средства за операции, но не дoстигат средства за нужната рехабилитация.
Деца от детски градини и училища, и от Общински детски комплекс в Горна Оряховица изработиха близо 1000  мартеници за благотворителен базар. От продажбата им бяха събрани 210 лв., предназначени за Николай  Дживтеров, който страда от вродена болест.


Птиците

Задържани у нас папагали ще бъдат освободени на остров Нгамба. Папагалите са уловени в дивата природа в  Африка, изнесени са незаконно от Ливан и при опит за незаконен внос в България са задържани на Летище  София. Видът е най-емблематичният от всички африкански папагали и един от най-търгуваните в света, което е  довело до драматично намаляване и изчезване на локални популации в голяма част от историческия му ареал.
„Бял” голям корморан и големи брегобегачи бяха наблюдавани в езерата на Бургас през февруари. Двете  наблюдения са изключително редки за нашата природа и представляват голяма ценност за хората, които обичат  да наблюдават птици в тяхната естествена среда, но преди всичко за орнитолозите, занимаващи се с научна  дейност в тази област.


Туризъм
Община Стара Загора започва реализацията на проект "Превръщане на културно-исторически паметници от  античния период на Стара Загора в туристическа атракция". В рамките на проекта ще бъде извършена  консервация и експониране на западна порта с протейхизма и прилежаща крепостна стена в археологическа  среда. Ще бъдат съхранени в максимална степен всички оригинални структури от Западната порта с  прилежащите й стени и протейхизмата, като ще бъдат очертани и пригодени за туристически посещения всички  елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, улиците, както и хронологията на  етапите на изграждане на крепостната система в античността. Ще бъде създаден подход от запад към  археологическия комплекс, по който ще бъде осигурен достъп на туристи до монументалната антична руина и ще  започва туристически маршрут, логично започващ от влизането през портата на античния град.

-

-